.

Κίνα: Η κρίση περιορίζει το κάρβουνο - κατά 3,5% μειώθηκε η παραγωγή άνθρακα το 2015

Η κρίση κάνει την Κίνα πιο ...οικολογική; Το σίγουρο είναι ότι από τότε που η κινέζικη οικονομία άρχισε να κλυδωνίζεται η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε. Συγκεκριμένα, το 2015 η εγχώρια παραγωγή άνθρακα μειώθηκε 3,5%, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές περιορίστηκαν σχεδόν κατά 30%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο συνδυασμός της μείωσης της εγχώριας παραγωγής και των εισαγωγών σημαίνει μείωση της κατανάλωσης άνθρακα. Ειδικοί διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η μείωση αυτή την προηγούμενη χρονιά ήταν της τάξης του 5%. Και αυτό φυσικά είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με μελέτες της Greenpeace, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της χώρας να μειωθούν κατά 3%-4% το 2015.
Ένα πλήθος παραγόντων βρίσκεται πίσω από αυτήν τη μείωση της χρήσης άνθρακα στην Κίνα, μία χώρα που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας.
Σύμφωνα με αναλυτές, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης οδήγησε σε πτώση της ζήτησης ενέργειας. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Κίνα μειώνεται σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από 9,5% που ήταν το 2011 σε περίπου 7% το 2015. Καθώς η οικονομική ανάπτυξη επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανάλωση άνθρακα.
Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι η αλλαγές που συντελούνται στην κινέζικη οικονομία, η οποία μετακινείται από τη βαριά βιομηχανία στην παροχή υπηρεσιών, είναι ένας πρόσθετος λόγος για τη μείωση της ζήτησης για ενέργεια.
Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ανησυχία του κοινού για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις της Κίνας ανάγκασε την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το 2014, ο Κινέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινά ο «πόλεμος κατά της ρύπανσης του αέρα» και στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο ορισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούσαν άνθρακα.
Έτσι, στο τέλος 2015 ο άνθρακας αφορούσε το 64,4% του ενεργειακού μείγματος. Σημειώνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας στο 62,6% το 2017. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται στροφή στην πυρηνική, αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr [energia.gr]

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου