.

Πώς ο εργολαβικός λιγνίτης εκτινάσσει τα κόστη της ΔΕΗ

Η λιγνιτική παραγωγή αποτελεί την καρδιά του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και διαμορφώνει εν πολλοίς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού τα συγκεκριμένα εργοστάσια της ΔΕΗ έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και είναι πιο ανταγωνιστικά εάν συγκριθούν με τις άλλες τεχνολογίες.
Με αυτό το δεδομένο λοιπόν και καθώς το κόστος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής αφορά ιδιαίτερα την ενεργοβόρο βιομηχανία, η οποία επηρεάζεται άμεσα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως διαμορφώνονται οι συντελεστές κόστους της ΔΕΗ και εάν η εταιρεία που σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού λειτουργεί αποτελεσματικά και εμφανίζει ανταγωνιστικά κόστη προς όφελος των καταναλωτών.
Πρόσφατα, λοιπόν, στις 12 Ιανουαρίου γνωστοποιήθηκε ότι το ΔΣ της ΔΕΗ, ενέκρινε μετά από διαγωνισμό την προμήθεια 550.000 τόνων λιγνίτη για τις ανάγκες των ΑΗΣ Μελίτης, Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου συνολικής αξίας 18,7 εκ. ευρώ. Η τιμή που προκύπτει από τη συγκεκριμένη ανάθεση στην εταιρεία ΜΕΤΕ ΑΕ που εκμεταλλεύεται τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Φλώρινας και Προσηλίου Κοζάνης, είναι 34 ευρώ ο τόνος.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν να εξετάσει κανείς πόσο πλήρωνε η ΔΕΗ στο παρελθόν για τον εργολαβικό λιγνίτη. Η απάντηση έρχεται από τις ίδιες τις ανακοινώσεις που είχε εκδώσει η εταιρεία στο πλαίσιο των σχετικών συμβάσεων που είχε υπογράψει με προμηθευτές. Το 2007 λοιπόν, το ΔΣ της ΔΕΗ είχε εγκρίνει σύμβαση προμήθειας με τη Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας για τη μακροχρόνια τροφοδοσία με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης, με τη συμφωνηθείσα τιμή να ανέρχεται σε 13,4 ευρώ ο τόνος. Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι η σύμβαση που ίσχυε μέχρι το 2007 είχε τιμή εκκίνησης σε τιμές πρώτου τριμήνου 2001 τα 10,556 ευρώ ο τόνος. Δηλαδή το κόστος του εργολαβικού λιγνίτη, εκτινάχθηκε σε διάστημα 7 ετών κατά 253%, με βάση τις τιμές και τα κόστη που έχουν γίνει γνωστά.
Κόστος καυσίμου
Από το καλοκαίρι του 2014 και μετά πάντως η ΔΕΗ έχει έρθει αντιμέτωπη με την ευτυχή συγκυρία της σημαντικής μείωσης της τιμής των καυσίμων. Αυτό δε φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για την εταιρεία, η οποία στην προχθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού , χαρακτήριζε "αντιεπιστημονικά και πάντως εντελώς αβάσιμα" τα στοιχεία κόστους που συσχετίζουν την τιμή του πετρελαίου με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα.
Η συγκεκριμένη θέση της ΔΕΗ διατυπώνεται για πρώτη φορά, αφού στο παρελθόν η εταιρεία με επίσημες ανακοινώσεις της είχε συσχετίσει ευθέως την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα τιμολόγιά της με το κόστος των καυσίμων. Μάλιστα η ίδια η εταιρεία είχε ζητήσει και είχε πετύχει την επιβολή ρήτρας καυσίμων το 2008. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ επί μακρό χρονικό διάστημα και μέχρι πρόσφατα συνήθιζε να συσχετίζει την τιμή των καυσίμων με τα τιμολόγια του ρεύματος.
Ενδεικτικά στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το 2007 εξηγώντας "την αλήθεια για τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος" η εταιρεία είχε επικαλεστεί την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των καυσίμων. Το 2008 η ΔΕΗ έλεγε επίσης ότι παρά τη διεθνή ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη του πετρελαίου η νέα αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος είναι μικρότερη. Αλλά και πιο πρόσφατα το 2012 η ΔΕΗ είχε σε ανακοίνωσή της επικαλεστεί τις τότε υψηλές διεθνείς τιμές των καυσίμων παρουσιάζοντας τα νέα αυξημένα τιμολόγια για πελάτες υψηλής τάσης.
Η διαφορά σε σχέση με τώρα είναι ότι την περίοδο που εκδόθηκαν οι παλαιότερες ανακοινώσεις το πετρέλαιο ανέβαινε, με αποτέλεσμα να στηρίζεται το αίτημα της ΔΕΚΟ για αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ τώρα οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται και άρα η ΔΕΗ θα έπρεπε να μειώσει και εκείνη τα κοστολόγια και τα τιμολόγιά της.

http://www.capital.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου