.

Άναψε πράσινο φως για μια ή περισσότερες «μικρές ΔΕΗ»

«Μικρή ΔΕΗ» ή «μικρές ΔΕΗ» με τη σύμπραξη της δημόσιας επιχείρησης και ιδιωτών σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ξεπεράσει την προετοιμαζόμενη απαίτηση των δανειστών για αποκρατικοποίηση της εταιρείας ή για πώληση μονάδων παραγωγής ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έχει ανάψει το «πράσινο» φως στη διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να διερευνήσει την πρόθεση τόσο εγχώριων ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και ξένων ομίλων για τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων.

Το «σχέδιο Σκουρλέτη» περιλαμβάνει τη συμμετοχή της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού με σταθμούς παραγωγής της (λιγνιτικό ή και υδροηλεκτρικό) και κοιτάσματα λιγνίτη σε εταιρεία που θα συσταθεί από κοινού με ιδιωτική επιχείρηση. Η τελευταία θα μπορεί να κατασκευάσει επίσης νέα μονάδα, να συμπεριλάβει στον κοινό όμιλο και υπάρχουσα δική της κι έτσι να γεννηθεί μία «μικρή ΔΕΗ». Αντίστοιχη συνεργασία μπορεί να κάνει η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του υπουργού, και με δεύτερο ιδιώτη παραγωγό.

Συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν στην «Οικονομία» ότι αποκλείεται η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά η δημόσια επιχείρηση θα μπορεί να μπει σε κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό μετοχών και συνεισφέροντας σε αυτό μονάδα ή μονάδες της.

«Το σχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο για το σπάσιμο της ΔΕΗ με την εκχώρηση μονάδων, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι και συμπληρώνουν: «Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μείωση του μεριδίου της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στην αγορά, ενισχύεται ο ανταγωνισμός αλλά και η ΔΕΗ αποκτά εξωστρεφή χαρακτήρα».

Κάτω από 50%

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών προβλέπει τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ το 2020 κάτω από 50%. Για την ακρίβεια αναφέρεται σχετικώς: «Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα».

Επιπλέον, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη και με την κοινοτική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δώσει πρόσβαση σε τρίτους στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, προνόμια φθηνών πρώτων υλών που έχει αποκλειστικά η ΔΕΗ.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε θεσπίσει το σπάσιμο της ΔΕΗ σε «μικρή ΔΕΗ» με «καλάθι» λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Επιπλέον η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε αφενός στη διενέργεια δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (γαλλικό μοντέλο ΝΟΜΕ) ώστε για ένα μεταβατικό στάδιο να υπάρχει η δυνατότητα ανεξάρτητων προμηθευτών να αγοράζουν τη φθηνή ισχύ της ΔΕΗ και να διαμορφώνουν κι εκείνοι ανταγωνιστικά τιμολόγια. Ωστόσο, ο πραγματικός ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργείται μόνο με την απευθείας πρόσβαση στον λιγνίτη και στο νερό.

Το «σχέδιο Σκουρλέτη» για κοινοπρακτικά σχήματα ΔΕΗ - ιδιωτών ήταν έτοιμο από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο στην έδρα της ιταλικής Edison. Εκεί, σύμφωνα με πηγές, έγινε η πρώτη βολιδοσκόπηση της εταιρείας που είναι θυγατρική της γαλλικής EdF. Η Edison δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν την εταιρεία «Elpedison», η οποία ήδη διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο αλλά και δραστηριότητα στην αγορά λιανικής.

Πριν από περίπου 20 ημέρες συνεργάτες του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ., Γρηγόρη Στεργιούλη, άνοιξαν το θέμα των κοινοπρακτικών σχημάτων ΔΕΗ με ιδιώτες σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους. Τα ΕΛ.ΠΕ. δήλωσαν έτοιμα να συνεργαστούν με τη δημόσια επιχείρηση στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη. Η ΔΕΗ υπενθυμίζεται ότι υποχρεούται να αποσύρει παλιές λιγνιτικές μονάδες.

Λίγες μέρες μετά τη δήλωση των συνεργατών του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ., η διοίκηση της ΔΕΗ με επίσημη ανακοίνωσή της απαντούσε και σημείωνε ότι προτίθεται να συνεργαστεί σε νέες επενδύσεις αλλά όχι με την πώληση μονάδων της.

Το «σχέδιο Σκουρλέτη» για να υλοποιηθεί προϋποθέτει τη συμβολή από την πλευρά της ΔΕΗ δικαιωμάτων σε κοιτάσματα λιγνίτη και την κατασκευή από ιδιώτη νέας μονάδας. Οπως και να έχει, μένει στην πράξη να φανεί αν ανεξάρτητοι παραγωγοί ρεύματος διατίθενται να μετέχουν σε τέτοιες κοινοπραξίες με τη ΔΕΗ και κυρίως αν έχουν την πρόθεση να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά.

energypress.gr (Χρ. Κολώνας, Έθνος, 3/1/2016)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου