.

Σ. Ζαμανίδης: Κοντά στην υπογραφή σύμβασης για την τιμή της Τηλεθέρμανσης

Φαίνεται ότι θα υπογραφεί επιτέλους η σύμβαση με τη ΔΕΗ για την τιμή παροχής θερμικής ενέργειας στην τηλεθέρμανση, και μάλιστα με την ίδια περίπου τιμή που ίσχυε στην παλιά και σιωπηρά παρατεινόμενη σύμβαση.

Τα παραπάνω τόνισε ο Δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, ερωτηθείς από τον «Π» για το εάν υπήρξε θετική έκβαση στη σχετική συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ Ι. Κοπανάκη και με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, στην προ ημερών κάθοδό του στην Αθήνα.
Ο κ. Ζαμανίδης ανέφερε ότι εκτός από το ότι θα υπογραφεί επιτέλους η τιμή παροχής θερμικής ενέργειας «με τιμή στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την παλιά σύμβαση», υπάρχει και μια σημαντική εξέλιξη σε ένα αίτημα της περιοχής από την αρχή της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης. «Η τιμή της παροχής της θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ ήταν συνδεδεμένη με την τιμολόγηση που κάνει η ΔΕΗ για το κόστος λειτουργίας που αφορά στην τηλεθέρμανση. Δηλαδή όταν ανεβαίνει ή διπλασιάζεται κάποιο τιμολόγιο της ΔΕΗ που αφορά στην παροχή τηλεθέρμανσης έπρεπε να διπλασιαστεί και το κόστος χρέωσης της τιμής προς εμάς. Ένα πάγιο αίτημα δικό μας ήταν να συνδεθεί η κοστολόγηση της τηλεθέρμανσης με το κόστος χρήσης του λιγνίτη κι αυτό φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτό από τη ΔΕΗ. Το άλλο ήταν ότι δεν είχαμε σύμβαση. Είχαμε μια πολύ παλιά σύμβαση με τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η οποία παρατάθηκε μέχρι το 2012 και σιωπηρά παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2015. Γιατί ένας όρος της σύμβασης έλεγε ότι θα παρατείνεται μέχρι το 2012 και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της ημερομηνίας λειτουργίας της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, άρα αφού ήταν να κλείσει η μονάδα στις 31/12/2015 έληγε τότε και η παράταση.»

Ο Δήμαρχος Εορδαίας επισήμανε εξάλλου ότι «θέλουμε κι εμείς να έχουμε σύμβαση για την τιμή της τηλεθέρμανσης, για να διασφαλίσουμε τους όρους που βάζουμε για να παρέχεται θερμική ενέργεια και κάποια ζητήματα φαίνεται ότι γίνονται δεκτά.» Σημείωσε όμως ότι «το σημείο στο οποίο υπάρχει ωστόσο ακόμα μια μεγάλη αντιπαράθεση και είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, είναι η εξωαστική χρήση της τηλεθέρμανση. Η ΔΕΗ επικαλείται ότι αυτό σημαίνει αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ενέργεια από συμβατικά καύσιμα έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής κι αυτό σημαίνει αθέμιτο ανταγωνισμό, άρα θα πρέπει να πάμε σε διαφορετική τιμή χρέωσης από τη ΔΕΗ. Εμείς επιμένουμε όμως ότι για κάποιες χρήσεις όπως είναι τα θερμοκήπια, δεν πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό γιατί ήδη υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με άλλες περιοχές, λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας . Το παλεύουμε για να πάμε σε μια διατύπωση που θα επιτρέπει στα θερμοκήπια της περιοχής να χρησιμοποιούν την τηλεθέρμανση.»
Ο Δήμαρχος Εορδαίας χαρακτήρισε τέλος «σημαντική υπόθεση τις εργασίες αναβάθμισης που έγιναν στο αντλιοστάσιο της Τηλεθέρμανσης στον ΑΗΣ Καρδιάς, καθώς με τις μετασκευές που κάναμε τελευταία θα μπορούμε πλέον να παίρνουμε το μέγιστο της θερμικής ενέργειας από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς. Και είναι μεγάλη υπόθεση γιατί ακόμα και με άσχημες καιρικές συνθήκες οι ταμιευτήρες (αποθηκευτές) θερμικής ενέργειας που έχουμε θα γεμίζουν με ζεστό νερό το βράδυ χωρίς να χρειάζεται να καίμε πετρέλαιο στον εφεδρικό λέβητα της ΔΕΤΗΠ.»

Πηγη: e-ptolemeos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου