.

«Πεσκέσι» στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

«Δωράκι» προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προσφέρει η «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας», με την απόφαση 471/2015 περί εξαίρεσης των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από μια σειρά χρεώσεων που προβλέπονται από τον εγχώριο Κώδικα Λειτουργίας του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση της ΡΑΕ την 1/1/2015, ωστόσο αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 20/1/2016 και εκτιμάται ότι μπορεί να εκτοξεύσει το κόστος της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας εν συνεχεία ανάλογες αυξήσεις χρεώσεων στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών.
Επιπλέον, στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως ήδη σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διερευνάται και η δυνατότητα απαλλαγής της εξαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρέωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που αντιστοιχεί στην κατανάλωση φυσικού αερίου ως καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή.
Οι παροχές αυτές αφορούν επί της ουσίας τους τέσσερις μεγάλους ομίλους που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με καύσιμο φυσικό αέριο: Την κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την «Qatar Petroleum», την «Αλουμίνιον της Ελλάδας», την «Κόρινθος Power» (συνεργασία ομίλου Μυτιληναίου και «Μotor Oil»), τα ΕΛΠΕ και την ιταλική «Edison».
Κατά τη διεξαγωγή της δημόσιας διαβούλευσης, η ΔΕΗ ΑΕ είχε τοποθετηθεί αρνητικά στην εξαίρεση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τις συγκεκριμένες χρεώσεις, καθώς σημείωνε ότι οι εξαγώγιμες ποσότητες επηρεάζουν έτσι κι αλλιώς την εγχώρια αγορά, ενώ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη και στο ενδεχόμενο εξαίρεσής τους και από τον ΕΦΚ φυσικού αερίου.
Στο σκεπτικό της ΡΑΕ υπογραμμίζεται ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται στο πλαίσιο «εκπλήρωσης δεσμεύσεων της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση επιμέρους πτυχών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Παραπέρα, υπογραμμίζεται πως η απόφαση αυτή λαμβάνεται επειδή «η ενδεχόμενη ελάφρυνση του πλαισίου χρεώσεων των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής των ελληνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτουν εξαγωγικό προφίλ, ιδίως όταν αυτή η δραστηριοποίηση καθίσταται οικονομικά αποδοτική, λαμβανομένων υπόψιν των τιμών που διαμορφώνονται στις γειτονικές αγορές».
Με λίγα λόγια, η ΡΑΕ με την παραπάνω απόφαση εφαρμόζει πολιτική απαλλαγών κόστους παραγωγής από μεγάλους ομίλους του χώρου της Ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8755103

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου