.

Στα 18 εκατ. ευρώ το ανταποδοτικό τέλος για τους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές που λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ

Για πρώτη φορά, πέντε χρόνια μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα καταβληθεί στους δικαιούχους το ανταποδοτικό τέλος που προβλέπεται για τους κατοίκους των περιοχών, όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ - για την χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014- τα οποία θα αποδοθούν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η διάθεση των ποσών από σταθμούς Α.Π.Ε. που βρίσκονται σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες, για τα έτη 2010-2014, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 5 της ΚΥΑ με αρ. πρωτ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ. 23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β' 3497/29.12.2014) «Επιμερισμός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ».

Το συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στην επίμονη προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να επιλυθούν πολλά προβλήματα, ορισμένα από αυτά χρόνια, τα οποία καθιστούσαν ανέφικτη την απόδοση των ως άνω ποσών. Με τη διευθέτηση των, από το 2010 ακόμη, ανοιχτών θεμάτων, ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να εξαντλεί τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν, προκειμένου να επιτυγχάνει την κοινωνική «υπεραπόδοση» των μέτρων που λαμβάνει.

Τα επιμερίσαντα ποσά που παρακρατήθηκαν από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και - στην περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών - από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 18.310.331,08 ευρώ, πρόκειται να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργών οι σταθμοί Α.Π.Ε. και θα αναρτηθούν σε Πίνακα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση προβλέπει διορία ενός μηνός για την υποβολή τυχόν ενστάσεων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου