.

Μελέτη σκοπιμότητας και επιλογή όδευσης μέσα στο 2016 για το νέο Greek Stream

Το πρώτο βήμα για την αναβίωση του Greek Stream έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη. Τώρα, στελέχη από τις τρεις εμπλεκόμενες εταιρείες, Gazprom, Edison, και ΔΕΠΑ, σχεδιάζουν όπως λένε στο Energypress το δεύτερο βήμα, που θα αφορά συνάντηση των μάνατζερ με στόχο να υλοποιήσουν τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου, οριστικοποιώντας και την όδευση μέσω της Βουλγαρίας.

H ημερομηνία της νέας συνάντησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα γίνει ωστόσο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αφού θα αφορά δουλειά τεχνοκρατών. Των ομάδων δηλαδή των τριών πλευρών που θα επωμισθούν με τη κυρίως δουλειά αφενός να βάλουν κάτω τα στοιχεία που καθιστούν βιώσιμο το έργο (ποσότητες, κόστος, δανεισμός, κλπ), και αφετέρου να χαράξουν επακριβώς τη γεωγραφική όδευση.

Σαν καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των παραπάνω έχει ορισθεί το τέλος του 2016. Στελέχη που παρακολουθούν το έργο εξηγούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τις πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Αν στη πορεία αυτές αποκατασταθούν, τότε δεν αποκλείεται να εγκαταλειφθεί η παράκαμψη της Βουλγαρίας, κάτι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή.

Το βέβαιο είναι πως οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν στη ζωή τον Greek Stream, αλλάζοντας του την αρχική όδευση που αντί για Τουρκία, εξετάζεται να περνά από Βουλγαρία.

Ταυτόχρονα με τη τεχνοκρατική δουλειά, πολύ δουλειά θα γίνει σε «διπλωματικό» επίπεδο στην καρδιά των αποφάσεων, δηλαδή στις Βρυξέλλες. Εκεί, οι τρεις πλευρές, θα επιδιώξουν μέχρι το τέλος του έτους να έχουν αποσπάσει επισήμως πια την στήριξη της Κομισιόν για τον αγωγό, (που ανεπισήμως έχει δοθεί, απ’ ότι λένε).

Μπορεί το έργο να έχει κολλήσει για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, τα εμπλεκόμενα ωστόσο μέρη κάνουν ό,τι μπορούν για να το αναβιώσουν, ενεργοποιώντας την παλιά ελληνο-ιταλική συμφωνία για τον αγωγό ITGI, που επίσης ποτέ δεν προχώρησε.

Δείγμα του πως η Μόσχα προσεγγίζει το θέμα, αποτελούν οι προ ημερών δηλώσεις του επικεφαλής αναλύσεων του ρωσικού ταμείου ενεργειακής ασφάλειας, Αλεξάντερ Πασέτσνικ. «Η Gazprom προσεγγίζει το θέμα από την ουρά. Ο Turkish Stream έχει παγώσει, ο South Stream έκλεισε και οι πιθανότητες επανάληψής τους εξετάζονται. Για το λόγο αυτό η Gazprom προσεγγίζει το θέμα από την άλλη πλευρά δίχως να έχει ένα σημείο εκκίνησης για την όδευση στην περιοχή. Υπάρχουν λίγες επιλογές: Είτε η Βουλγαρία, είτε η Τουρκία. Βλέπουμε ότι έχουμε στήριξη από την Ιταλία και την Ελλάδα και δείχνουμε στις μελλοντικές μετακομιστικές χώρες ότι ήδη υπάρχει ζήτηση για το αέριο. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη Βουλγαρία να αναλάβει την πρωτοβουλία για αναβίωση του South Stream».

Η’ πιο σωστά θα λέγαμε εμείς για τον περίφημο Greek Stream, εμπνεύσεως Παναγιώτη Λαφαζάνη, έστω με παραλλαγές.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου