.

Νέα μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας - Στο 65,18% το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή

Αξιοσημείωτη υποχώρηση καταγράφει το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μολονότι στο κομμάτι των λιγνιτών και των υδροηλεκτρικών, όπου αποτελεί υποχρέωση η μείωση του μεριδίου του κυρίαρχου παίκτη, η ΔΕΚΟ συνεχίζει να αποτελεί μονοπώλιο.


Έτσι ενώ το Δεκέμβριο σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ η ΔΕΗ είχε μερίδιο αγοράς 72,06%, τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 65,18% με τη μείωση να οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον στην αύξηση του μεριδίου των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου και δεύτερον στην ενισχυμένη παραγωγή των ΑΠΕ.

Ειδικότερα οι ιδιωτικές μονάδες αύξησαν το μερίδιό τους από το 10,75% στο 18,37%, ενώ αντίθετα οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ έπεσαν από το 21,69% στο 14,55% ενώ και οι λιγνίτες υποχώρησαν από το 45,92% στο 43,37%. Αύξηση επίσης καταγράφεται και στην παραγωγή υδροηλεκτρικών και ΑΠΕ.

Πάντως τον Ιανουάριο καταγράφεται σημαντική υποχώρηση της καθαρής ζήτησης σε ποσοστό 2,86%. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ είναι ότι η καταγράφεται σημαντική υποχώρηση στους πελάτες χαμηλής τάσης της τάξης του 5,7% και λίγο πιο ήπια στους πελάτες μέσης τάσης (1,87%) την ίδια στιγμή που η υψηλή τάση καταγράφει αύξηση 16,37% σε σχέση με πέρυσι τον Ιανουάριο.

Τέλος σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στο ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών (38,92%) με τις εισαγωγές να υποχωρούν κατά 30,82%.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου