.

Εκ νέου αλλαγή της νομοθεσίας για να... ξεκολλήσουν οι απαλλοτριώσεις

Τέλος στις αναρίθμητες αναβολές των δικαστηρίων στις εκδικάσεις απαλλοτριώσεων θέτει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υποχρεώνει τα δικαστήρια να εξετάζουν τις απαλλοτριώσεις που γίνονται για έργα εθνικής σημασίας κατά προτεραιότητα, καθ’ υπέρβαση της ορισμένης δικάσιμου και να εκδώσει απόφαση μέσα σε έναν μήνα.
Η νέα τροποποίηση της νομοθεσίας περί απαλλοτριώσεων έρχεται και πάλι ως αναγκαιότητα, προκειμένου να «ξεκολλήσουν» ορισμένες από τις στοιχειωμένες απαλλοτριώσεις των μεγάλων αυτοκινητόδρομων και άλλων σημαντικών έργων. Η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επίλυση των προβλημάτων αυτών ζητήθηκε από την τρόικα, και το περιεχόμενο της τροπολογίας συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη διυπουργική επιτροπή συντονισμού μεγάλων έργων υποδομής. Η ρύθμιση έρχεται να τροποποιήσει την «ολυμπιακή» νομοθεσία για τις απαλλοτριώσεις, στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της διαδικασίας. Πιο συγκεκριμένα:

- Οι αιτήσεις απαλλοτρίωσης θα υποβάλλονται στα δικαστήρια κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από τους φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για αυτές.

- Οι υποθέσεις απαλλοτριώσεων θα δικάζονται από τα μονομελή (και όχι τα πολυμελή) εφετεία, καθώς είναι ευκολότερη η συμπλήρωση της σύνθεσης του δικαστηρίου και ο προσδιορισμός συντομότερων δικάσιμων.

- Η απόφαση αποβολής ενός ιδιοκτήτη από το ακίνητό του και η υποχρέωση άμεσης παράδοσης θα αφορούν πλέον και τον νομέα ή κάτοχο του ακινήτου. Η πρόβλεψη αυτή προστέθηκε για περιπτώσεις όπου ο «ενοικιαστής» εκμεταλλευόταν το ακίνητο και δημιουργούσε προσκόμματα στη διαδικασία παράδοσής του.

- Τα συνοδευτικά των απαλλοτριώσεων έγγραφα θα υποβάλλονται και σε ψηφιακή μορφή, ενώ τα δικαστήρια υποχρεούνται να ορίσουν δικάσιμο μέσα σε 21 ημέρες από την υποβολή της αίτησης και να εκδώσουν την απόφαση μέσα σε έναν μήνα. Αν χρειαστεί, η εκδίκαση των υποθέσεων θα γίνεται καθ’ υπέρβαση του ορισμένου αριθμού υποθέσεων που έχει οριστεί από τα δικαστήρια ότι θα δικάζονται ημερησίως. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι απαγορεύεται η αναβολή της υπόθεσης – υπενθυμίζεται ότι, σε κάποιες περιοχές, ορισμένες ομάδες απαλλοτριώσεων «σέρνονται» επί 5 και 6 χρόνια, λόγω διαδοχικών αναβολών από τα δικαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική νομοθεσία για τις απαλλοτριώσεις (Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων – ν. 2882/01) έχει μεταβληθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, με δώδεκα διαδοχικούς νόμους (3894/10, 3986/11, 4024/11, 4030/11, 4061/12, 4067/12, 4072/12, 4122/12, 4146/2013, 4313/14, 4314/14, 4315/14).

kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου