.

Δέσμευση για επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης των Αναργύρων – Στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων

Τη δέσμευση να πιέσουν ώστε να προχωρήσει γρήγορα η απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων, στη θέση Κουρί Πτολεμαΐδας, ανέλαβαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, οι βουλευτές Π.Ε. Φλώρινας Κωστας Σέλτσας και Γιώργος Αντωνιάδης και ο βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στους Αναργύρους, όπου ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για την πρόοδο των διαδικασιών μετεγκατάστασης του πληττόμενου από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ οικισμού τους.
Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων Γιώργος Τσισμαλίδης, ο οποίος προήδρευσε στη λαϊκή συνέλευση.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης δεσμεύτηκε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι διαδικασίες, σημειώνοντας πως «εάν χρειαστεί θα συγκρουστούμε για να το πετύχουμε» και υπογράμμισε ότι υπάρχει δέσμευση Σκουρλέτη ότι θα προωθήσει την έκδοση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος για την μετεγκατάσταση, καθώς και ότι οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από τον Τοπικό Πόρο (λιγνιτικό τέλος της ΔΕΗ) και πως αν χρειαστεί θα διατεθούν χρήματα από τον Πόρο και για τα έργα υποδομής.
Στο στόχο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να γίνει σύντομα η απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων αναφέρθηκαν και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Στέφανος Μπίρος και η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Ελισσάβετ Παναγιωτίδου.
Ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, επισήμανε ότι ο δήμος Εορδαίας εργάζεται διαρκώς για να τελειώνουν γρήγορα οι διαδικασίες για τις μετεγκαταστάσεις και ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και το Π.Σ. για την χρηματοδότηση των μελετών για το νέο οικισμό των Αναργύρων. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να εγκριθεί σύντομα η κήρυξη της απαλλοτρίωσης του οικισμού των Αναργύρων και να ολοκληρωθούν γρήγορα οι μελέτες των έργων υποδομής του νέου οικισμού στο Κουρί.
Ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θοεδωρίδης, χαρακτήρισε «ένα πρώτο θετικό δείγμα» την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων και τη διάθεση των ανάλογων πιστώσεων, ύψους 350.000 ευρώ, για την εκπόνηση των μελετών.
Το 1ο τρίμηνο του 2017 υπολογίζεται να τελειώσουν οι μελέτες για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους κατοίκους για την πορεία της μετεγκατάστασης και για την έγκριση ένταξης χρηματοδότησης των μελετών από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου, λέγοντας πως την άλλη εβδομάδα πρέπει να φύγουν οι φάκελοι για να γνωμοδοτήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Ενημέρωσε επίσης ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης των Αναργύρων και της Ακρινής ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και έχει φύγει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχουν γίνει διάφορες συναντήσεις τους τελευταίους δύο μήνες, όπου τέθηκε μετ’ επιτάσεως ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να γίνει ΠΔ για για να γίνει η μετεγκατάσταση των δύο οικισμών.
Ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο ότι η παραχωρηθείσα έκταση στο Κουρί για το νέο οικισμό ανήκει στο δήμο Εορδαίας και παραχωρείται δωρεάν, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα παραχωρηθεί στην περιφέρεια και θα το παραχωρήσει η περιφέρεια, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ποντοκώμης.
Υπογράμμισε δε ότι πολλές μελέτες είναι ήδη έτοιμες και πως με βάση το κτηματολόγιο των Αναργύρων χρειάζονται οικόπεδα των 500 τ.μ. και πως θα χρειαστεί και μία πρόσθετη έκταση δίπλα στην έκταση που προοριζόταν αρχικά για τον οικισμό της Μαυροπηγής στο Κουρί- προς την πόλη της Πτολεμαΐδας. Κι επειδή πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις μπορεί να δοθούν οικόπεδα σε ιδιώτες που έχουν εκτάσεις στη συγκεκριμένη περιοχής, οπότε πρέπει να διαμορφωθεί ένα πολεοδομικό σχέδιο με περίπου 450 οικόπεδα, ώστε να πάρουν οικόπεδα και ιδιώτες.
Ανέφερε τέλος ότι η προεκτίμηση για τον προϋπολογισμό του νέου οικισμού των Αναργύρων με τα έργα υποδομής ανέρχεται σε 40 εκατομ. ευρώ. Επειδή όμως υπήρχε η δέσμευση για σύνδεση του οικισμού με την Τηλεθέρμανση θα απαιτηθούν άλλα 8 εκατ. € και άλλο ένα εκατ. € για οπτικές ίνες, οπότε το σύνολο της προεκτίμησης του προϋπολογισμού για το νέο οικισμό ανεβαίνει στα 49 εκατ. ευρώ.

http://e-ptolemeos.gr/desmefsi-gia-epispefsi-ton-diadikasion-metegkatastasis-ton-anargiron-sti-laiki-sinelefsi-ton-katikon/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου