.

Ομιλία Προέδρου ΔΕΗ στο Συνέδριο "Επιχειρηματική Επανεκκίνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας" - Τι ανέφερε για Περιφέρεια, ΤΕΕ, ΕΒΕ

Κοζάνη, 13 Φεβρουαρίου 2016
Κύριε Πρόεδρε
Κυρία Υπουργέ
Κύριε Περιφερειάρχη
Κύριοι Γ.Γ. των Υπουργείων
Κυρίες και Κύριοι

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά απευθύνω χαιρετισμό στο Συνέδριό σας διατυπώνοντας ταυτόχρονα όχι μόνο την ευχή αλλά και τη βεβαιότητα για την εξαιρετική επιτυχία του και τα πολύτιμα συμπεράσματα που θα εξαχθούν.

Η παρουσία μου σήμερα ως Πρόεδρου & ΔΝΣ της ΔΕΗ δεν οφείλεται μόνο στον καθοριστικό ρόλο της επιχείρησής μας για την περιοχή σας, ούτε στις σχέσεις που αρχίσαμε να οικοδομούμε ως Διοίκηση της ΔΕΗ με το Επιμελητήριο Κοζάνης από τον προηγούμενο χρόνο.
Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιθυμία μας να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις της ΔΕΗ με την περιοχή σας, να τεθούν σε νέα βάση, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.
Έτσι με τη δραστηριότητα της εταιρείας μας να δοθεί η μέγιστη δυνατή ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής σας. Η Δυτική Μακεδονία είναι, εκτός των άλλων το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Για το λόγο αυτό η ακμή και η ανάπτυξη της δεν θα είναι μόνο ευεργετική για τους κατοίκους της αλλά έχει και ευρύτερη, εθνική σημασία. Πρέπει λοιπόν να είναι σε θέση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ιδιαίτερα ενόψει των αναπόφευκτων θετικών εξελίξεων στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας.
Παράλληλα να ενισχυθεί η ΔΕΗ, η οποία παρά τη λειτουργία της σε συνθήκες αγοράς και ανταγωνισμού, συχνά αθέμιτου και με άνισους όρους, δεν παύει να είναι μια επιχείρηση που ανήκει κατά βάση στον ελληνικό λαό, και αποτελεί ένα εξαιρετικό αναπτυξιακό παράγοντα για τη χώρα και ταυτόχρονα ένα φορέα με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσωπο.

Στόχος μας είναι οι σχέσεις της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία να αναβαθμιστούν σε απόλυτα θεσμικές και πολυεπίπεδες.

Θεσμικές με την έννοια του σχεδιασμού, και του προγραμματισμού πράγμα το οποίο προϋποθέτει τη στενή και αγαστή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς: από την Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων μέχρι τα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους και τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές συλλογικότητες.
Από την άποψη αυτή προτάσεις σαν αυτή που μας υπέβαλε η Περιφέρεια για σύναψη Συμφώνου στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας τις αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή, και πάντως με θετική διάθεση.
Θέλω επίσης να τονίσω ότι θεσμικές σχέσεις σημαίνει σχέσεις επίσημες και υπεύθυνες, από τις οργανωμένες υπηρεσίες της ΔΕΗ προς τους υπεύθυνους φορείς της περιοχής, μακριά από φαινόμενα παραγοντισμού και νεποτισμού.

Ανάφερα όμως ότι οι σχέσεις μας πρέπει να είναι και πολυεπίπεδες.
Αυτό σημαίνει, και πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένες δράσεις και προσανατολισμό, ότι δεν αρκεί μόνο η οικονομική ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας, ούτε καν η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η οποία άλλωστε αποτελεί και υποχρέωση της ΔΕΗ.

Ως Διοίκηση έχουμε πλήρη επίγνωση των κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών αλλαγών που έχει επιφέρει στην περιοχή η γιγαντιαία δραστηριότητά μας όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός ότι ο ισολογισμός γι’ αυτές τις αλλαγές, με την άνοδο του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου, είναι κατά βάση θετικός, κάθε άλλο παρά μας εφησυχάζει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η υλική ανάπτυξη πρέπει να συνοδεύεται και από ανάλογη πολιτισμική, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις δομικών ανατροπών του παραδοσιακού τρόπου ζωής, όπως στην περίπτωσή σας.
Γι’ αυτό ιδέες και προτάσεις όπως δημιουργία βιομηχανικού μουσείου, πολιτιστικού πάρκου, θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού συνεδριακού κέντρου ενέργειας, δημιουργία προϋποθέσεων για βιομηχανικό και εκπαιδευτικό τουρισμό, που διατυπώνονται από φορείς, όπως το ΤΕΕ, και έγκριτους πολίτες – βουλευτές της περιοχής σας, τις αντιμετωπίζουμε πολύ θετικά και τις υποστηρίζουμε. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το κοινωνικό μας πρόσωπο, που βέβαια με κανένα τρόπο δεν εξαντλείται σε χορηγίες για εκδηλώσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα τώρα να σταθώ σε δύο από τα πιο ζέοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως ΔΕΗ και ενδιαφέρουν άμεσα και την περιοχή σας.
Είναι γνωστό το θέμα του ΑΔΜΗΕ.
Θεωρούμε εντελώς αδικαιολόγητη την απόρριψη από τους δανειστές του εναλλακτικού σχεδίου το οποίο είχαμε επεξεργαστεί από κοινού με το αρμόδιο υπουργείο, το περασμένο καλοκαίρι.
Θεωρούμε ωστόσο εξαιρετικά θετικό το γεγονός, ότι ύστερα από επίπονες και σκληρές διαπραγματεύσεις ο ΑΔΜΗΕ, έστω κι αν αποχωρίζεται ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ, παραμένει στον έλεγχο του κράτους. Βέβαια δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι κάποιοι κύκλοι στην ΕΕ επιθυμούν την αποτυχία της συμφωνημένης λύσης ώστε να οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίησή του. Άλλωστε το ομολογούν ανοιχτά όπως φαίνεται και στα επίσημα σάϊτ της ΕΕ.

Εκφράζω τη βαθιά μου πεποίθηση ότι, η συμφωνημένη λύση με όποιες εξειδικεύσεις ή εμπλουτισμό απαιτηθούν, θα επιτύχει, ο ΑΔΜΗΕ θα περάσει στον έλεγχο του κράτους και η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί όπως πρέπει.
Έτσι επιπρόσθετα θα συμβάλουμε στη θετική αξιολόγηση και βέβαια θα ματαιωθεί κάθε προοπτική αναβίωσης σεναρίων τύπου μικρή ΔΕΗ, την οποία η περιοχή σας έχει αντιπαλέψει και απορρίψει με καθολικότητα.

Και το δεύτερο είναι η προοπτική της λιγνιτικής παραγωγής.

Εδώ, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον υπάρχει πρόβλημα. Το 2015 κλείσαμε με συμμετοχή του λιγνίτη στο 38% της συνολικής παραγωγής στην ηπειρωτική χώρα. Το 2016 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για λίγο πάνω από το 30%. Αιτία η –συγκυριακά έστω- μειωμένη τιμή του ΦΑ, ο μη συνυπολογισμός στο μεταβλητό κόστος των μονάδων ΦΑ του ειδικού φόρου καυσίμου, σε αντίθεση με το λιγνίτη που υπολογίζεται το CO2 και όλες οι επιβαρύνσεις, και τέλος οι εισαγωγές.
Πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς. Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για χορήγηση και στη χώρα μας δωρεάν πιστοποιητικών CO2.
Στρατηγικός στόχος είναι η λιγνιτική παραγωγή τις επόμενες 2 δεκαετίες να είναι τουλάχιστον 35%. Αυτό, πέρα από την Πτολεμαΐδα V η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε και προχωρά κανονικά, καθώς και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αγ. Δημητρίου συνεπάγεται την κατασκευή του ΑΗΣ Μελίτης II, καθώς και την εκτεταμένη αναβάθμιση του Αμυνταίου.

Ειδικότερα για τη Μελίτη II, παίρνοντας υπόψη

α. το ύψος της επένδυσης 750-800 εκ.
β. το γεγονός ότι αναμένεται απόφαση της ΕΕ εναντίον του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες και
γ. τα ιδιοκτησιακά προβλήματα των ορυχείων της περιοχής και ιδιαίτερα της Βεύης, επιδιώκουμε, με σχεδιασμό αλλά και αποφασιστικότητα, τη σύμπραξη με έγκριτο οίκο, που θα ανεγείρει τη μονάδα και θα γίνει συνεταίρος μας στηνεκμετάλλευση όλων των ΑΗΣ και των ορυχείων της Φλώρινας.


Παράλληλα ο οίκος αυτός θα είναι σύμμαχός μας για τις ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις μας.


Κυρίες και Κύριοι,

Όπως λέω και στο εσωτερικό της ΔΕΗ, τονίζω και σήμερα. Το περιβάλλον και οι συνθήκες αλλάζουν. Εμείς δεν επιτρέπεται να παραμένουμε προσκολλημένοι στα παλιά. Καμιά ιδεοληψία ή δογματισμός δεν μπορεί να στέκεται εμπόδιο. Ένας ο κανόνας και ο στόχος: η ισχυρή ΔΕΗ. Η ΔΕΗ του μέλλοντος θα είναι πολύ διαφορετική από σήμερα.
Ας θέσουμε τις βάσεις να είναι ισχυρότερη.



Σας ευχαριστώ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου