.

Η ανοιχτή πρόταση Παναγιωτάκη, η διάψευση και οι τροχιοδεικτικές βολές του Σπάρτακου

Σε αγωνιστική εγρήγορση μπαίνουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης απευθύνοντας πρόσκληση σε ιδιώτες να συμμετέχουν σε κοινά σχήματα, στα οποία η ΔΕΗ προτίθεται να εισφέρει λιγνιτικά πάγια προκειμένου στη συνέχεια να υλοποιηθούν επενδύσεις.

Οι δηλώσεις Παναγιωτάκη προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΕΗ και κυρίως σε συνδικαλιστικούς κύκλους, με αποτέλεσμα η πλευρά της διοίκησης να επιχειρήσει να χαμηλώσει τους τόνους.

Έτσι μια μέρα, η ΔΕΗ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση – αναδίπλωση , στην οποία ανέφερε ότι καμία μονάδα δεν πωλείται και ότι η πρόταση αφορούσε σε επενδυτές που θα συμπράξουν με τη ΔΕΗ σε κοινά εταιρικά σχήματα «θα επενδύσουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα και –ενδεχομένως- για την αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ πάντως δεν ικανοποίησε το Σωματείο Σπάρτακος που εκφράζει τους εργαζόμενους στις μονάδες παραγωγής, το οποίο επανήλθε με επίσημη ανακοίνωση ζητώντας διευκρινίσεις σε σχέση με τα όσα αναφέρονται για τη μονάδα του Αμύνταιου.

Ο Σπάρτακος κάνει λόγο για δελτίο του … «τύπου διάψευση» που σε καμία των περιπτώσεων δεν αίρει τη δημιουργηθείσα ανησυχία.

Μάλιστα εκτός από τη διοίκηση της ΔΕΗ ζητεί να πάρουν ανοιχτά θέση για το ζήτημα η περιφέρεια (ήδη ο περιφερειάρχης Χ. Καρυπίδης ανταποκρίθηκε στο αίτημα για συνάντηση) ο Δήμος Αμύνταιου και ο Δήμος Φλώρινας.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση των συνεργασιών της ΔΕΗ με ιδιώτες στους λιγνίτες, σχετίζεται άμεσα και με την ανοιχτή εκκρεμότητα που υπάρχει για το μονοπώλιο της ΔΕΗ σε λιγνίτες και υδροηλεκτρικά. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι σύντομα και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η ισοδύναμη μείωση κατά 50% του μεριδίου της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή (η ισοδύναμη μείωση αναφέρεται στο ότι θα πρέπει ιδιώτες να αποκτήσουν πρόσβαση στο 50% όλου του μείγματος παραγωγής της ΔΕΗ, δηλαδή και στους λιγνίτες αλλά και στα υδροηλεκτρικά).

Τέλος να θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παναγιωτάκης μιλά για συνεργασίες με ιδιώτες, ωστόσο προχθές προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας στο τραπέζι εκτός της 2ης μονάδας της Φλώρινας και το Αμύνταιο.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου