.

Υπεγράφη μνημόνιο για αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υπέγραψαν σήμερα στη Ρώμη, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, ο Μαρκ Μπεναγιούν, διευθύνων σύμβουλος της Edison και ο Θεόδωρος Κιτσάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Η συμφωνία, όπως επισημαίνεται, αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία - μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών - στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα στο ενεργειακό πεδίο χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη σήμερα στη Ρώμη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ, την EDISON και την GAZPROM.

Η τριμερής συμφωνία αφορά την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, τρίτων χωρών και της Ελλάδας, προς την Ιταλία, ενισχύοντας την προοπτική ενός νότιου ευρωπαϊκού αγωγού διέλευσης του ρωσικού αερίου σε διάκριση από τις επιλογές διέλευσης από βορρά.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Τσίπρας τόνισε πως η συμφωνία ενισχύει την προοπτική μιας Ελλάδας ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ότι συμβάλλει στη διαφοροποίηση των οδών τροφοδοσίας της Ευρώπης και της χώρας, άρα και στην ενεργειακή τους ασφάλεια. Επιπλέον, επισήμανε ότι το μνημόνιο κατανόησης ενισχύει τη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και σημείωσε πως πρόκειται για μια συνεργασία εταιρειών που ανταποκρίνεται στους κανόνες του τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ.

Η ΔΕΠΑ και η Edison έχουν συγκροτήσει ήδη από ετών κοινή εταιρία, την Poseidon, με σκοπό την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη Θεσπρωτία και θα καταλήγει στην Ιταλία. Με τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, οι εταιρίες δηλώνουν ότι προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.

http://tvxs.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου