.

Αιχμές Σκουρλέτη κατά της ΔΕΗ για τα τιμολόγια ρεύματος

Αιχμές κατά της ΔΕΗ για το θέμα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος εξαπέλυσε δημοσίως σε συνέντευξη Τύπου, χθες, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ από το ίδιο βήμα προχώρησε σε αναδίπλωση στο θέμα των Σκουριών, καλώντας σε «αναγκαίο συμβιβασμό» την Eldorado Gold. Στη δεύτερη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του, που παραχώρησε για το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται, ο κ. Σκουρλέτης ξεχώρισε την κλιμάκωση της υποβόσκουσας διαμάχης με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Εκανε αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για τη χρήση του 2015, αποδίδοντας σε «λογιστικές αποτιμήσεις» τις ζημίες που παρουσίασε ύψους 102 εκατ. ευρώ, αφήνοντας αιχμές ότι η πρακτική αυτή δεν βοηθά τον κυβερνητικό στόχο για μείωση των τιμολογίων. «Υπάρχουν διάφοροι λογιστικοί τρόποι για να παρουσιάσει κανείς τα αποτελέσματα.

Η ζημία που εμφάνισε η ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα των αυξημένων αποσβέσεων και επισφαλειών, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματική εικόνα της επιχείρησης και δεν μπορεί να επηρεάσει τη μείωση των τιμολογίων» είπε ο κ. Σκουρλέτης. Αν και χαρακτήρισε «νοικοκύρεμα» τη συγκεκριμένη απόφαση της ΔΕΗ και εκτίμησε ότι θα οδηγήσει σε κερδοφορία την επόμενη χρονιά, στράφηκε εκ νέου κατά της διοίκησης της Επιχείρησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα τελευταία χρόνια τα νοικοκυριά έχουν χάσει το 45% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ενώ το ίδιο διάστημα η ΔΕΗ έχει κερδίσει πολύ περισσότερα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Εκφράζοντας ακόμη πιο σαφή διαφοροποίηση από την πολιτική της διοίκησης της ΔΕΗ, εξέφρασε την άποψη ότι «η μείωση των τιμολογίων μπορεί να διευκολύνει στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος», ενώ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει συστήσει άτυπη Επιτροπή που διερευνά τις δυνατότητες μείωσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (τέλη μεταφοράς και διανομής, ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΟ κ.λπ.) και τόνισε ότι οι μειώσεις που θα προκύψουν θα είναι για το σύνολο των καταναλωτών, σε αντίθεση με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, που προανήγγειλε δύο ημέρες νωρίτερα ότι εξετάζονται μειώσεις μόνο για τους συνεπείς οικιακούς καταναλωτές.

Σε αντίθεση με την προοπτική μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε εμμέσως αυξήσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου μέσω της φορολογίας. Σχολιάζοντας τα σενάρια για αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο, τόνισε ότι «ακόμη και εάν αυτό συμβεί, η τελική τιμή για τον καταναλωτή θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι». Ο υπουργός άφησε επίσης αιχμές κατά της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΠΑ Αττικής, σημειώνοντας ότι οι τιμές φυσικού αερίου στις δύο ΕΠΑ της Β. Ελλάδος έχουν μειωθεί κατά 54% και στην Αττική μόνο κατά 11%. Προανήγγειλε, πάντως, περαιτέρω επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε μια σειρά από πόλεις στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, έργο που προτείνεται για χρηματοδότηση στο πακέτο Γιούνκερ, όπως και την ίδρυση 10 νέων πρατηρίων φυσικού αερίου στους εθνικούς οδικούς άξονες. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγει στον αέρα ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής Οδηγίας. Στον τομέα του φυσικού αερίου ο υπουργός αναφέρθηκε στα εγκαίνια του αγωγού Tap στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ξεχωριστή θέση είχε στη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού η υπόθεση των Σκουριών και της Eldorado Gold, αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. «Η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι σταθερή από την πρώτη ημέρα απέναντι στην επένδυση. Δεν υπάρχει κανένα βήμα πίσω σε σχέση με τα τρία κριτήρια που θέσαμε από την αρχή –νομιμότητα, δημόσιο συμφέρον και προστασία του περιβάλλοντος– τόνισε και σημείωσε ότι ένας πρόσθετος παράγοντας για να προχωρήσει μια μεγάλη επένδυση είναι η κοινωνική αποδοχή. Χρειάζεται ένας «αναγκαίος συμβιβασμός, όταν δηλαδή η μια πλευρά κάνει ένα βήμα πίσω να κάνει και η άλλη το ίδιο και σε αυτό, το υπουργείο μπορεί να συμβάλει» είπε με έντονα απολογητικό ύφος για τις άδειες που εκδόθηκαν τον τελευταίο μήνα σε σχέση με την αρχική συγκρουσιακή στάση που κράτησε προσωπικά ο ίδιος απέναντι στην επένδυση. «Δόθηκαν κάποιες άδειες με βάση τα παραπάνω κριτήρια αλλά εκκρεμούν κι άλλες πιο σημαντικές τόνισε και συμπλήρωσε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει νερό στο κρασί της».

http://www.kathimerini.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου