.

«Διορθώσεις» στις ταρίφες των πολύ αποδοτικών φωτοβολταϊκών για να κλείσει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

1Μια νέα παρέμβαση στις «ταρίφες» με τις οποίες πληρώνονται το ρεύμα τα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν πολύ μεγάλες αποδόσεις ενέργειας σε σχέση με την εγκατεστημένη τους ισχύ, φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να ισοσκελίσει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Η κίνηση είναι ενταγμένη στο συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε όλη την αλυσίδα των ΑΠΕ, του ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ο ισοσκελισμός των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ (η πρόβλεψη του Λειτουργού είναι ότι στο τέλος του 2016 η «τρύπα» θα φτάσει τα 190,64 εκατ. ευρώ) τίθεται συνεχώς ως απαίτηση από τους δανειστές, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η παρέμβαση αυτή, η πρώτη ουσιαστικά μετά το new deal που επανακαθόρισε τις ταρίφες «κουρεύοντας» τα εισοδήματα των επενδυτών, δεν θα επηρεάσει τη μεγάλη μάζα των φωτοβολταϊκών της χώρας, καθώς θα αφορά περιπτώσεις όπως επενδύσεις με tracker, ή περιοχές όπως τα νησιά και γενικά τη Νότια Ελλάδα, περιπτώσεις δηλαδή που υπάρχει εκ των πραγμάτων τα φωτοβολταϊκά έχουν μεγάλη απόδοση σε ενέργεια και συνεπώς υψηλό βαθμό απόδοσης των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η λογική της νέας παρέμβασης είναι η εξής: Όταν έγινε ο νόμος του new deal, για να καθοριστούν οι νέες «κουρεμένες» ταρίφες, υπήρξαν κάποιες παραδοχές (όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης, το προσδοκώμενο ύψος της παραγόμενης ενέργειας, τα συνολικά έσοδα κ.λπ.), από τις οποίες προέκυπτε η ταρίφα που θα έδινε ένα εύλογο IRR σε κάθε μία επένδυση. Ωστόσο, ενώ για όλα τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιήθηκε μια συγκεκριμένη παραδοχή για τις Κιλοβατώρες που παράγει κάθε εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό Κιλοβάτ, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πάρκα που παράγουν πολύ περισσότερο λόγω γεωγραφικής θέσης ή τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί. «Με ποια λογική να πληρώνει ο καταναλωτής αυξημένη ταρίφα για όλη την παραγωγή ενός πάρκου, όταν το εύλογοIRR έχει υπολογιστεί για μια μέση τιμή και συνεπώς κάποιοι έχουν υπεραποδόσεις κεφαλαίων;» θέτει το ερώτημα αρμόδιος παράγοντας, δίνοντας έτσι έμμεσα και την ουσία της προωθούμενης παρέμβασης.
Συγκεκριμένα, όπως όλα δείχνουν, ο επενδυτής που έχει μεγάλη απόδοση θα παίρνει την ταρίφα του new deal για το κομμάτι της παραγωγής του που είναι μέχρι κάποιο όριο και για την υπερβάλλουσα ενέργεια θα πληρώνεται με την Οριακή Τιμή Συστήματος. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και θεωρείται δίκαιη αφού δεν επιβαρύνει οριζόντια όλους τους «πράσινους» παραγωγούς και πάντως όχι εκείνους που αντιμετωπίζουν και σήμερα ακόμα πρόβλημα βιωσιμότητας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη βάση δεδομένων του ΛΑΓΗΕ υπάρχουν πλέον και με επίσημο τρόπο όλα τα στοιχεία για την απόδοση (αλλά και για το κόστος κατασκευής) κάθε φωτοβολταϊκού πάρκου και μάλιστα βάσει ρητής αναφοράς του νόμου του new deal, τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση του ΥΠΕΝ.
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι με την παρέμβαση αυτή θα εξοικονομηθεί μέρος του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ενώ από την άλλη θα περιοριστεί η πτώση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (που προκύπτει και από την είσοδο των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα) η οποία όπως είναι γνωστό οδηγεί σε μεγαλύτερα ελλείμματα τον Ειδικό Λογαριασμό.
Οι αιτίες του νέου ελλείμματος
Πως προέκυψε όμως εκ νέου το πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ το οποίο θεωρητικά είχε λυθεί με τη μεγάλη παρέμβαση που επικράτησε να ονομάζεται new deal και η οποία επέφερε σοβαρή μείωση στις ταρίφες των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών;  
Σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ η πτώση της διεθνούς τιμής των ρύπων επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Λογαριασμού, καθώς οι δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO2 αποτελούν μία από τις βασικές πηγές εσόδων του (Βλέπε εδώ το σχετικό θέμα του energypress στο τέλος Ιανουαρίου). Ο Λειτουργός υπολογίζει περίπου 150 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από την πηγή αυτή.
Παράλληλα αρνητική επίδραση στα «λογιστικά» του Ειδικού Λογαριασμού ασκεί:
  • Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της οικονομικής κρίσης
  • Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που επηρεάζουν προς τα κάτω τη διαμόρφωση της Oριακής Tιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των διεθνών τιμών καυσίμων που έχει το ίδιο αποτέλεσμα
  • Η απόφαση της ΡΑΕ το Δεκέμβριο που έσπευσε να μειώσει έστω και λίγο το ΕΤΜΕΑΡ
  • Η  έστω και περιορισμένη αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ
Ας σημειωθεί ότι το πρόβλημα της «τρύπας» που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ σχετίζεται αλλά είναι διαφορετικής τάξης πρόβλημα από εκείνο της ταμειακής στενότητας του Λειτουργού που έχει οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ (Βλέπε εδώ).

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου