.

Εργατική Αλληλεγγύη: Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Κοζάνης

Κύριε δήμαρχε:
Μάθαμε από τα ΜΜΕ την πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε ημερίδα με θέμα την μεταλιγνιτική εποχή. Χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση με τους φορείς και τους κατοίκους του δήμου αποφασίσατε να προχωρήσετε σε αυτήν ημερίδα με καλεσμένους την διοίκηση της ΔΕΗ, τον πολιτικό προϊστάμενό της και με την αρωγή διάφορων ΜΚΟ και την WWF, οργανώσεις που η χρηματοδότησή τους είναι ύποπτη αλλά η δράση τους, όλα αυτά τα χρόνια αφήνει, να εννοηθεί ποιο σκοπό εξυπηρετούν.

Αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει και το σκοπό της διοργάνωσης αυτής της ημερίδας.
Καταρχήν η μεταλιγνιτική περίοδος αρχίζει από την στιγμή που το ορυκτό δηλαδή ο λιγνίτης φτάνει στο τέλος του ή δεν μπορεί πλέον να εξορυχτεί ή το επιβάλουν οικονομικοί λόγοι. Κανείς όμως από αυτούς τους λόγους δεν υφίστανται σήμερα και στο κοντινό μέλλον.
Αυτό που επικρατεί σήμερα, όπως και χθες, είναι η θέληση των Ελληνικών κυβερνήσεων κατά εντολή της Ε.Ε αλλά και του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου που θέλει να ξεμπερδεύει με τον λιγνίτη, που είναι εθνικό και φτηνό καύσιμο, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, εσπευσμένα και άρον-άρον.
Το μόνο που ενδιέφερε όλα αυτά τα χρόνια τους τοπικούς άρχοντες ήταν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από τα ψίχουλα που πετούσε η ΔΕΗ χωρίς να ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους τους άνεργους αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής.
Τώρα με την επίθεση που δεχόμαστε από τα οικονομικά συμφέροντα την Ε.Ε και τις κυβερνήσεις τους διαλέγεται και μοχλεύεται πάνω στο κουφάρι της ΔΕΗ δίνοντας της την χαριστική βολή. Σε όφελος άραγε ποιου;
Μια δημόσια και καθετοποιημένη ΔΕΗ, κάτω από τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, χωρίς ιδιώτες στην ηλεκτροπαραγωγή, μπορεί να εγγυηθεί:
• Φτηνό και με επάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα και στους δημότες σας. Είναι ακόμα ο λιγνίτης αυτός που μπορεί να το δώσει.
• Περισσότερες θέσεις εργασίας στην περιοχή και στο δήμο, με ορθολογική χρήση η εξόρυξη και η επεξεργασία του λιγνίτη, εξόρυξη κάτω από όρους και κανόνες που θα έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον που θα μπορέσει να δημιουργήσει μια προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή και όχι οι επενδύσεις τύπου επεξεργασίας λυμάτων και σκουπιδιών που εξυμνείτε και τύπου τσιμεντένιων τεράτων όπως η νέα πλατεία και η βιβλιοθήκη
• Η περιβαλλοντολογική αποκατάσταση εδαφών μπορεί να γίνει μόνο από την ίδια την εξορυκτική διαδικασία που δεν θα αφήσει πελώριες τρύπες και ένα σεληνιακό τοπίο στην Περιοχή.

Εμείς απλά έχουμε την υποχρέωση να σας υπενθυμίσουμε ότι στη θέση του δημάρχου σας εξέλεξαν οι δημότες του δήμου αυτού και τα συμφέροντα τους θα πρέπει να εξυπηρετείται και όχι να λειτουργείται σαν εκπρόσωπος των εν λόγω ΜΚΟ τα άνομα συμφέροντα των οποίων είναι σταθερά αντίθετα με τους κατοίκους της Περιοχής.
Επίσης σας θυμίζουμε, σε σχέση με το Περιβάλλον, ότι η Περιοχή μας και οι κάτοικοί της δεν υποφέρουν από το διοξείδιο του άνθρακα και ούτε μπορούν, ακόμα και να κλείσουν όλα τα εργοστάσια, ούτε έχουν υποχρέωση να λύσουν το ζήτημα της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος.
Υποφέρουν όμως από την τέφρα και τους είκοσι τόνους αρσενικό που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα, από το μονοξείδιο του άνθρακα που θα εκπέμπει ο λιγνίτης που θα αυταναφλέγεται στα Ορυχεία και στις αποθέσεις αν οι προτάσεις οι δικές σας και των οικολογούντων, κρατικοδίαιτων ΜΚΟ υλοποιηθούν.
Για αυτά και όλα τα άλλα προβλήματα που προκαλεί η εξόρυξη και η επεξεργασία του λιγνίτη υπάρχουν προτάσεις και λύσεις που εσείς ούτε καν τις αγγίξατε σε όλη τη διάρκεια της θητείας σας!

Κοζάνη 7-4-2016
Το Γραφείο Τύπου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου