.

ΓΕΝΟΠ: Τελικά ποιόν κοροϊδεύουν;


Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, είχε σήμερα το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ. O υπουργός Π.ΕΝ. ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ για τις διατάξεις του τελευταίου νόμου αναφορικά με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ και την ταυτόχρονη ακύρωση του νόμου για την «Μικρή ΔΕΗ»,  το σχεδιασμό για τον ΑΔΜΗΕ καθώς και για τον μηχανισμό ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι με τις διατάξεις του νέου νόμου διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και ότι προστατεύονται ρητά τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο σχήμα που θα διαμορφωθεί.
Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως το σημερινό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ (Ι.Τ.Ο.) είναι απόλυτα συμβατό με το Κοινοτικό Δίκαιο (Οδηγία ΕΚ 2009/72)  και πως ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ που επιχειρείται από  την κυβέρνηση και θα εκτελέσει η διοίκηση της ΔΕΗ,  θα είναι καταστροφικός για τον Όμιλο ΔΕΗ.
Για το ζήτημα των  δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ενέργειας (ΝΟΜΕ)  έγινε γνωστή η πλήρης διαφωνία της ΓΕΝΟΠ με το προτεινόμενο σύστημα καθώς οι τιμές εκκίνησης,  όπως προβλέπονται στο νόμο , θα δυσχεράνουν ακόμη περαιτέρω τη θέση της ΔΕΗ με αποτέλεσμα η επιχείρηση να δουλεύει μόνιμα «επί ζημία» , αφού η προτεινόμενη  τιμή εκκίνησης υπολογίζεται 50% κάτω του κόστους παραγωγής. Από την άλλη το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ τόνισε πως τα οφέλη που πραγματικά προκύπτον  για τη ΔΕΗ από τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,  «εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού» από το κόστος , με το οποίο θα επιβαρύνεται η ΔΕΗ με βάση τον Προσωρινό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας (πρώην Α.Δ.Ι. ) που όπως αποδεικνύεται αποτελεί μια ακόμα περίπτωση κραυγαλέας επιδότησης των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής, την ίδια ώρα που μένουν εκτός μηχανισμού οι υδροηλεκτρικές μονάδες .
Στο σημείο αυτό ζητήθηκε από τον υπουργό ΠΕΝ, αντίστοιχη ρύθμιση για το τέλος λιγνίτη , με το οποίο επιβαρύνεται η παραγωγή σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, και είναι σήμερα 2 ευρώ MWh .
Σχετικά με το ζήτημα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, όπως εμφανίζεται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χθες , είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλαπλές …αναγνώσεις στην κυβέρνηση. Εάν δεν έχουν πρόθεση να ιδιωτικοποιήσουν περαιτέρω τη ΔΕΗ ποιος είναι ο λόγος που υπεγράφη το χθεσινό ΦΕΚ;  Δεν είναι δυνατόν να δηλώνει ο υπουργός κ. Σταθάκης ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ όταν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπέγραφε το σχετικό ΦΕΚ. Τελικά ποιόν κοροϊδεύουν; Τους δανειστές ή μήπως είναι μέρος ενός σχεδίου για ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα; Αν είναι το πρώτο ευχόμαστε να πετυχει το στόχο, εάν είναι το δεύτερο , τότε θα αποτελεί προσωπική ήττα του υπουργού ΠΕΝ αλλά και του πρωθυπουργού.
Τέλος η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για άλλη μια φορά θέτει προ των ευθυνών της , αυτή τη φορά και ποινικών, τη διοίκηση της ΔΕΗ για την εκποίηση –διάλυση του Ομίλου ΔΕΗ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου