.

Συνάντηση στο Υπουργείο Ενέργειας για τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων

Τα επόμενα βήματα για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ακρινής Κοζάνης και Αναργύρων, λόγω της εκμετάλλευσης των εδαφών τους από τη ΔΕΗ, συζητήθηκαν στη ευρεία συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, τον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, τον Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, τους βουλευτές Κοζάνης Μίμη Δημητριάδη, Θέμη Μουμουλίδη, Γιώργο Ντζιμάνη, Γιάννη Θεοφύλακτο και Γιώργο Κασαπίδη, Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη, αυτοδιοικητικά στελέχη και εκπροσώπους των οικισμών. Συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος και αρμόδιοι σύμβουλοι του υπουργού.


Στη συνάντηση επισημάνθηκε, αφού ακούστηκαν με προσοχή τα ζητήματα που έθεσαν όλες οι πλευρές, ότι:

· Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα καταληχθεί η σύνθεση της μικτής επιτροπής όλων των εμπλεκομένων για τη διαμόρφωση του, οριζόμενου από τον νόμο, Προεδρικού Διατάγματος για τις μετεγκαταστάσεις

· Θα συσταθεί ομάδα εργασίας για την αποσαφήνιση και ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού

· Μικτή ομάδα θα διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των μετεγκαταστάσεων και μέσω ΕΣΠΑ

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι παρά τις δεδομένες δυσκολίες πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα για τις μετεγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, καθώς και ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια για την ουσιαστική πρόοδό τους, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της μεταλιγνιτικής εποχής και των αναγκαίων παρεμβάσεων, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι συνέπειες από την μείωση της χρήσης του λιγνίτη, στις περιοχές οι οποίες εξαρτώνται οικονομικά από την εκμετάλλευσή του. Συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συνεννόηση για το θέμα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου