.

Στο πολυνομοσχέδιο οι δασικοί χάρτες - Τι θα γίνει με τους οικισμούς εντός δασικών εκτάσεων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, επικαλούμενο «ατύπως» προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, κατάθεσε, το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες ως ξεχωριστό κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου.

Παρά τις αλλαγές που μεσολάβησαν από τη δημόσια διαβούλευση, οι αντιρρήσεις των επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, σύλλογοι μελετητών και δασολόγων κλπ) δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον είναι ότι χθες έντονα αντέδρασαν στις διατάξεις του νομοσχεδίου και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ειδικά για το θέμα των οικισμών σε δασικές περιοχές, όπως η WWF Ελλάς.
Τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες από περιβαλλοντικής πλευράς έχουν ξεσηκώσει οι διατάξεις για τους οικισμούς σε δασικές ή δυνητικά δασικές περιοχές. Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν, το ΥΠΕΝ χωρίζει τους «γκρίζους» οικισμούς που υφίστανται σε δασικές εκτάσεις ή σε σημεία που υπάρχουν θύλακες δάσους σε τρεις βασικές κατηγορίες.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος «διαχωρίζει την κύρωση των δασικών χαρτών από τα προβλήματα πολεοδομικής φύσης που σχετίζονται με τη νομιμότητα έγκρισης ή ακόμα και με την απουσία έγκρισης των σχεδίων πόλης ή οικισμών της χώρας».
Όσον αφορά τους οικισμούς, οι Πολεοδομίες θα κληθούν άμεσα να αποτυπώσουν και να αποστείλουν στις δασικές υπηρεσίες:
Με πορτοκαλί χρώμα τους οικισμούς για τους οποίους έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και έχουν εγκεκριμένα και έγκυρα σχέδια. Στις περιοχές αυτές δεν καταρτίζεται δασικός χάρτης, αφού ο έλεγχος για τον δασικό τους χαρακτήρα έχει διενεργηθεί κατά τη νόμιμη διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών.
Με κίτρινο χρώμα τους οικισμούς προ του 1923 για τους οποίους είτε δεν υπάρχει καθόλου σχέδιο είτε δεν έχει ακολουθηθεί ή δεν έχει ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία έγκρισής τους. Στις περιοχές αυτές θα ακολουθηθεί ειδική διαδικασία, ώστε να ελεγχθεί ο δασικός τους χαρακτήρας και η ύπαρξη δασικών εκτάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουν δομηθεί νόμιμα με εκδοθείσες οικοδομικές άδειες από ns αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες.
Με ιώδες χρώμα το περίγραμμα των «οικιστικών πυκνώσεων» (νέα κατηγορία…) που δεν υπάγονται τις προηγούμενες κατηγορίες και για τις οποίες επίσης δεν θα αναρτάται δασικός χάρτης, αλλά ουσιαστικά θα γίνεται μια πρώτη αποτύπωση ενδεχόμενης αυθαίρετης δόμησης σε αυτές!
Η δασική υπηρεσία μέσα σε διάστημα 5 μηνών εντοπίζει τις περιπτώσεις οικισμών στις οποίες έχουν τυχόν συμπεριληφθεί δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Γι' αυτές επιλαμβάνεται «ειδική επιτροπή», η οποία σε διάστημα 8 μηνών, με δυνατότητα παράτασης 4 μηνών, εξετάζει τα δεδομένα και συντάσσει εκθέσεις όπου τεκμηριώνει τη διερεύνηση των αιτίων μεταβολής της δασικής μορφής. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται ηλεκτρονικά και σε διάστημα 2 μηνών υποβάλλονται οι αντιρρήσεις που κρίνονται από τις επιτροπές του οικείου δασικού χάρτη.
Αυτές μάλιστα οι προβλέψεις για την ηλεκτρονική ανάρτηση και υποβολή αντιρρήσεων σε σύντομες προθεσμίες για παλαιούς οικισμούς, δηλαδή για χωριά στην επαρχία (αλλά όχι μόνο…), έχουν προκαλέσει ήδη, με κάποια υπερβολή, σκωπτικά σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής για τη «γιαγιά στο χωριό που πρέπει να βρει υπολογιστή με internet» και να μάθει να αναγνωρίζει το οικόπεδό της στο γεωγραφικό υπόβαθρο.
Παράλληλα, εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, που σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα ανοίγει «κερκόπορτα» αέναων αλλαγών (και ρουσφετιών…), παρουσιάζουν οι ρυθμίσεις που δίνουν «κατ' εξαίρεση» τη δυνατότητα προσθήκης ή διαγραφής δασικών εκτάσεων ακόμα και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών. Έτσι ορίζεται προσθήκη ή διαγραφή εκτάσεων που θα υπαχθούν ή θα πάψουν να υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του δασικού νόμου (π.χ. κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων ή διοικητική ανάκληση κήρυξή έκτασή ως αναδασωτέας). Παρά το ότι η πρόβλεψη φαίνεται λογική καθώς υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, γνώστες της δασικής νομοθεσίας τονίζουν ότι έτσι μένει «για πάντα» ανοιχτό το θέμα της οριστικοποίησης ενός δασικού χάρτη, που αποτελεί το βασικό ζητούμενο από πλευράς περιβαλλοντικής προστασίας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου