.

Επενδύσεις στην Αλβανία και τα Βαλκάνια από τη ΔΕΗ για να ανακτήσει τις απώλειες στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού

Δυναμική φυγή σε ξένες αγορές, συγκεκριμένα στα Βαλκάνια και με πρώτο σταθμό την Αλβανία επιδιώκει η ΔΕΗ σε μία ύστατη προσπάθεια της να ανακτήσει μερίδια που πρόκειται να χάσει στην εγχώρια αγορά με τα ΝΟΜΕ αλλά και την επικείμενη αποκρατικοποίηση της.

Δυναμική φυγή σε ξένες αγορές, συγκεκριμένα στα Βαλκάνια και με πρώτο σταθμό την Αλβανία επιδιώκει η ΔΕΗ σε μία ύστατη προσπάθεια της να ανακτήσει μερίδια που πρόκειται να χάσει στην εγχώρια αγορά με τα ΝΟΜΕ αλλά και την επικείμενη αποκρατικοποίηση της.

Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί στη διοίκηση αλλά και τους συνδικαλιστές της εταιρίας οι οποίοι βάλουν κατά της κυβέρνησης τόσο για τις νομοθετικές διατάξεις περί ΝΟΜΕ και προσωρινού μηχανισμού ΑΔΙ όσο και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τη ΔΕΗ. Οι συγκεκριμένες οφειλές ανέρχονται στα 260 εκατ. ευρώ. Από τα πυρά βέβαια δεν ξεφεύγει και η κυβέρνηση με τη ΓΕΝΟΠ ούτε λίγο ούτε πολύ να κάνει λόγο για εμπαιγμό.

Τα προαναφερόμενα θέματα, όπως και η ανάγκη της εταιρίας να βγει στο εξωτερικό, συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του “Business Energy”, και στη διάρκεια του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου όπου και εγκρίθηκαν και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Πηγές, λοιπόν, θέλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ να ανακοινώνει σύντομα την πρόθεση της να διεκδικήσει με κοινοπρακτικά σχήματα υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ, στην Αλβανία. Με τον τρόπο αυτό, όπως φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου, η εταιρία θα επιδιώξει να ανακτήσει απώλειες από τις δρομολογούμενες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η εταιρία σχεδιάζει να μπει με πιο δυναμική εμπορική πολιτική στον ανταγωνισμό, με στρατηγική που θα προσομοιάζει με εκείνη των ανεξάρτητων προμηθευτών.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο, παρουσιάστηκε από τα αρμόδια στελέχη της εταιρίας και μία εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας ως προς την πορεία των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών της επιχείρησης. Πηγές ενημερώνουν το “Business Energy” ότι αυτοί στο σύνολο τους εμφανίζουν μία ελαφρά πτωτική τάση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ήτοι από τα 2,5 στα 2,4 δισ. ευρώ. Πάντως το πρόβλημα παραμένει σε ανησυχητική κατάσταση αν λάβει κανείς υπόψη του και το ενδεχόμενο των όσων μπήκαν στο τελευταίο πρόγραμμα διακανονισμών να μην καταφέρουν από το Φθινόπωρο να είναι συνεπείς, λόγω των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Το κλίμα της δυσαρέσκειας από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ απέναντι στην κυβέρνηση φάνηκε στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας Εμμανουήλ Παναγιωτάκη: “Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο περιβάλλον για την Επιχείρηση, εξέλιξη την οποία θα διαχειριστούμε εκπληρώνοντας τις εκ του νόμου υποχρεώσεις, και αναλαμβάνοντας παράλληλα τις κατάλληλες πρωτοβουλίες έτσι ώστε το άνοιγμα της αγοράς να γίνει πράγματι προς όφελος του καταναλωτή και σε κάθε περίπτωση χωρίς ανεπανόρθωτα πλήγματα για τη ΔΕΗ. Η απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί να αφορά μόνο το 45%-55% των πελατών όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς να έχει επιτευχθεί εξυγίανση του συνόλου της αγοράς. Ειδικά το τελευταίο θα πρέπει να αποτελεί στόχο τόσο της ΡΑΕ όσο και της Πολιτείας”, είναι η κύρια αιχμή του προέδρου της ΔΕΗ, που στοχεύει στις διατάξεις για το ΝΟΜΕ. Στελέχη της εταιρίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών θα είναι της τάξης των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, πλήττει ευθέως τη ΔΕΗ. Θεωρούν ότι είναι τιμή κάτω από τα κόστη εταιρίας.

Το δεύτερο “καρφί” του κ. Παναγιωτάκη έχει να κάνει με τον τρόπο υπολογισμού της τιμής που προσφέρουν οι λιγνιτικές μονάδες στη χονδρική αγορά (pool). Και για αυτό ο πρόεδρος ζητά όπως καταργήθηκε ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο να καταργηθεί και το ειδικό τέλος λιγνίτη: “Σε σοβαρό πρόβλημα αναδεικνύεται η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, η οποία οφείλεται, αφενός στη σημαντική πτώση των τιμών φυσικού αερίου και αφετέρου στον μη συνυπολογισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις προσφορές των μονάδων φυσικού αερίου σε αντίθεση με το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2, το οποίο συνυπολογίζεται στις προσφορές των λιγνιτικών μονάδων. Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία πέρα από τη ΔΕΗ, ζημιώνει και τη χώρα, αφού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής από εγχώριο καύσιμο, προς όφελος της παραγωγής από εισαγόμενο. Μετά τη θετική εξέλιξη της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, κρίνεται επιβεβλημένη η κατάργηση και του ειδικού τέλους λιγνίτη, το οποίο ανέρχεται σε € 2 ανά παραγόμενη MWh από λιγνίτη”.

Η τρίτη αιχμή του κ. Παναγιωτάκη κατά της κυβέρνησης είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου. Εμμέσως πλην σαφώς πιέζει ώστε μέρος των οφειλών του δημοσίου προς τη ΔΕΗ να αποπληρωθούν μέσα από τη δόση που θα λάβει η χώρα στο πλαίσιο του κλεισίματος της αξιολόγησης: “Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκφράζεται αισιοδοξία, η οποία πηγάζει από τους ακόλουθους παράγοντες:

1. Τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας και την εκταμίευση των σχετικών δόσεων χρηματοδότησης.

Τη διαφαινόμενη δυνατότητα του Δημοσίου να αποπληρώσει επιτέλους τα χρέη του προς τη ΔΕΗ, τα οποία στις 31.3.2016 ανέρχονταν σε € 100 εκατ. σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης και σε € 161 εκατ. για τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.”

Τέλος το τέταρτο καρφί του κ. Παναγιωτάκη έχει να κάνει με τη θέσπιση του προσωρινού μηχανισμού των ΑΔΙ, ζητώντας την άμεση νομοθέτηση του μόνιμου με τον οποίο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, θα αποζημιώνεται σε ρεαλιστική βάση και η ΔΕΗ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι αποζημιώσεις βάσει των προσωρινών ΑΔΙ εισπράττει και η ΔΕΗ, πέραν των ανεξάρτητων παραγωγών.

http://www.businessenergy.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου