.

Δυσαρέσκεια και ανησυχία στη ΔΕΗ για επερχόμενα ανεπανόρθωτα πλήγματα – Πιέσεις από το ΥΠΕΝ για μειώσεις τιμολογίων

Έντονη δυσαρέσκεια για τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας, αλλά και αμηχανία ως προς τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να ανακοπεί η πορεία προς την απαξίωση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, επικρατούν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ επί της οδού Χαλκοκονδύλη. Την ίδια ώρα στη λεωφόρο Μεσογείων, στην έδρα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την μείωση των τιμολογίων του ρεύματος κυρίως για τους οικιακούς καταναλωτές, ασκώντας περεταίρω πιέσεις στη διοίκηση της ΔΕΗ.
Η διοίκηση της επιχείρησης με βάση τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου καλείται εντός του Ιουλίου να δρομολογήσει μέσω έκτακτης γενικής συνέλευσης τις διαδικασίες για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την πώληση του 20-24% του μετοχικού κεφαλαίου σε στρατηγικό επενδυτή, μέσω μιας εξαιρετικά πολύπλοκης διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά ως προς την αποζημίωση της ΔΕΗ για την απώλεια ενός περιουσιακού στοιχείου η αξία του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 2,5 δις ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ θα κληθεί να καταβάλει φόρους 250-300 εκατ ευρώ για τις αγοραπωλησίες που θα γίνουν στο πλαίσιο της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Από τα χρήματα αυτά, το δημόσιο σχεδιάζει να πληρώσει τη ΔΕΗ για το τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ που θα περάσει στην κατοχή του, αλλά και να αποπληρώσει τις οφειλές του προς την επιχείρηση για απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες υπολογίζονται σε 100 εκατ ευρώ.

Και εάν μεν, ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ αντιμετωπίζεται ως μια εξέλιξη που είναι αδύνατο να αποτραπεί, οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και τα περίφημα ΑΔΙ, όπως αυτές έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, προκαλούν την εντονότατη δυσαρέσκεια στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία εμφανίζεται επίσης ενοχλημένη με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία έχει την ευθύνη της ισόρροπης ρύθμισης της αγοράς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών διαμορφώνεται σε περίπου 30 ευρώ ανά MWh, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία απώλεια πελατών μέσης τάσης καθώς θα δοθεί σημαντικό περιθώριο κέρδους στους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος.

Ενδεικτική του κλίματος δυσαρέσκειας ήταν η σχετική αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους.

«Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης, διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο περιβάλλον για την Επιχείρηση, εξέλιξη την οποία θα διαχειριστούμε εκπληρώνοντας τις εκ του νόμου υποχρεώσεις, και αναλαμβάνοντας παράλληλα τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε το άνοιγμα της αγοράς να γίνει πράγματι προς όφελος του καταναλωτή και σε κάθε περίπτωση χωρίς ανεπανόρθωτα πλήγματα για τη ΔΕΗ. Η απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί να αφορά μόνο το 45%-55% των πελατών όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς να έχει επιτευχθεί εξυγίανση του συνόλου της αγοράς. Ειδικά το τελευταίο θα πρέπει να αποτελεί στόχο τόσο της ΡΑΕ όσο και της Πολιτείας.»

Σε σχέση δε με τα ΑΔΙ ο κ. Παναγιωτάκης σημειώνει ότι «με τη συγκεκριμένη του μορφή αποτελεί άδικο και ατελέσφορο μέτρο αφού αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος της υδροηλεκτρικής παραγωγής – στο όνομα μάλιστα της ευελιξίας – καθώς και τη λιγνιτική παραγωγή, ενώ το ποσό των 45.000 ευρώ ανά MW διαθέσιμης ισχύος είναι υπερβολικό, καθώς αντιστοιχεί σε δεδομένα του 2013.»

«Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η ΡΑΕ θα πρέπει επιτέλους, το συντομότερο, να θεσπίσει μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης διασφάλισης επαρκούς ισχύος, ο οποίος θα λειτουργεί με κανόνες αγοράς και χωρίς διακρίσεις, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Η εξάντληση της δωδεκάμηνης διάρκειας του προσωρινού μηχανισμού θα είναι, εκτός από αδικαιολόγητη, και εξαιρετικά επιζήμια τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους καταναλωτές και θα ακυρώσει σε ένα βαθμό τα όποια οφέλη από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.»

Σε ότι αφορά δε την κατάργηση του ΕΦΚ στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, ο κ. Παναγιωτάκης θεωρεί ότι ευνοεί κυρίως του ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και διεκδικεί κατάργηση και του ειδικού τέλους λιγνίτη, το οποίο ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά παραγόμενη MWh από λιγνίτη.

Τα μαύρα σύννεφα πάνω από τη ΔΕΗ πυκνώνουν και με την πρόβλεψη για πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ενδεχομένως και εντός του έτους, κάτι το οποίο βεβαίως αρνείται ο κ. Σκουρλέτης ότι θα γίνει, αλλά ωστόσο προβλέπεται στην απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για τις αποκρατικοποιήσεις.

Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη το υπουργείο συνεχίζει να πιέζει τη ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων με βασικό επιχείρημα τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου που δεν έχει μετακυληθεί στους τελικούς καταναλωτές. Πλέον στην επιχειρηματολογία του υπουργείου προστίθεται και η κατάργηση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, επιχείρημα που όπως είδαμε στις αναφορές του κ. Παναγιωτάκη, αποκρούει η επιχείρηση σημειώνοντας ότι οφελεί κυρίως τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως λέει ο κ. Παναγιωτάκης η ΔΕΗ σκοπεύει να δράσει προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στο εσωτερικό για βελτίωση της αποδοτικότητάς της σε όλα τα επίπεδα, και η δεύτερη σχετίζεται με την εξωστρέφεια της Επιχείρησης με δραστηριοποίηση σε νέες αγορές και νέα προϊόντα. Συνεργάτες του μάλιστα μιλούν για εκπλήξεις που θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται τις επόμενες ημέρες και πάντως πριν τις 30 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένο να γίνει η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.

http://www.energyworld.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου