.

Cañete: Χρειαζόμαστε ακόμη 200 δις σε επενδύσεις στην ενέργεια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια Miguel Arias Cañete δήλωσε χθες ότι το σχέδιο Juncker μετριάζει την “ύφεση” στη χρηματοδότηση της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Σε φόρουμ που διοργανώθηκε από την EFE που συνεργάζεται με την EurActiv, ο Cañete εξήγησε ότι υπήρξε μια μείωση κατά 15% των επενδύσεων σε σχέση με το 2007, με το 75% της πτώσης να συμβαίνει στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Cañete παρουσίασε δύο πυλώνες πολιτικής για την ενέργεια και το περιβάλλον της ΕΕ, καθώς και τις επενδυτικές τους ανάγκες.

Το σχέδιο Juncker, αξίας περίπου 315 δισεκατομμυρίων €, έχει ως στόχο να προωθήσει αλλαγές στον τομέα της ενέργειας και της περιβαλλοντικής πολιτικής με στόχο την προώθηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Περίπου 240 δισεκατομμύρια € προορίζονται για τις υποδομές και το υπόλοιπο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Επίτροπος είπε ότι οι ανάγκες στις επενδύσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν “μόνο με δημόσιο χρήμα”.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι 165 συμβάσεις έχουν ήδη διευθετηθεί με τις τράπεζες σε ολόκληρη την ΕΕ και θα στηρίξουν 135.000 εταιρείες, δημιουργώντας ένα «επενδυτικό παράθυρο για έργα σε 25 κράτη-μέλη».

Πρόσθεσε επίσης ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας χρειάζεται περίπου 200 δις € πρόσθετες επενδύσεις που δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί με την «κατακερματισμένη» αγορά της ΕΕ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΟCañete τόνισε ότι υπάρχουν “πάρα πολλές αγορές ενέργειας” και ότι υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός “μηχανισμού για τα επόμενα χρόνια”.

Τόνισε επίσης ότι η Ισπανία παραμένει δικαιούχος των διαρθρωτικών ταμείων και ότι το “κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας” στη χώρα είναι η έλλειψη της διασυνδεσιμότητας, καθώς δεν υπάρχει υποδομή για την εξαγωγή της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε γειτονικές χώρες.

Πηγη: euractiv.gr [euroefe.es]

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου