.

Έτος ρεκόρ για τις ΑΠΕ ήταν το 2015 και με έναν Έλληνα να καθοδηγεί τη διείσδυση τους παγκοσμίως.

Ο λόγος για τον Αρθούρο Ζερβό πρόεδρο του Διεθνούς Δικτύου Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πολιτικών για τον 21οαιώνα – REN21, ο οποίος μετά την αποχώρηση του από το τιμόνι της ΔΕΗ με τις λιγνιτικές μονάδες, επέστρεψε στο φυσικό... του χώρο, τις ΑΠΕ, και μάλιστα κερδίζοντας προ τεσσάρων μηνών για τρίτη συνεχόμενη φορά την προεδρία του REN21.

Ο κ. Ζερβός μέσα από τη θέση του προωθεί τα συμφέροντα των ΑΠΕ παγκοσμίως με στόχο τη διείσδυσή τους αλλά και την απάλειψη νομοθετικών και άλλων διοικητικών εμποδίων.

Χθες ο πρόεδρος του REN 21 παρουσίασε την ετησία ανασκόπηση του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η έκθεση με τίτλο “Renewables 2016 Global Status Report” αποκαλύπτει ότι οι ΑΠΕ είναι πλέον απολύτως ανταγωνιστικές ενώ αποτελούν κύριες πηγές ενέργειας για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 2015 ήταν ένα έτος ρεκόρ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ είδε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αύξηση, με περίπου 147 νέα gigawatts (GW) να προστίθενται στο ήδη υπάρχον δυναμικό. Η χρήση ΑΠΕ για θέρμανση αυξήθηκε, ενώ επίσης επεκτάθηκε και η χρήση τους στον τομέα των μεταφορών. Τα αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας συνέχισαν να εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς κλείνοντας έτσι την ψαλίδα μεταξύ των κοινωνιών που απολαμβάνουν ενεργειακή επάρκεια και όσων έχουν έλλειμα.

Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν προκειμένου να καταγραφούν οι θετικές αυτές εξελίξεις στον κλάδο, με πρωταρχικό ρόλο να παίζει το γεγονός ότι πλέον οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι για πολλές αγορές ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

Επιπροσθέτως, κυβερνητικές πρωτοβουλίες και εφαρμογή σχετικών πολιτικών συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ανάπτυξη των ΑΠΕ και ειδικά σε σχέση με την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τις αρχές του 2016, 173 χώρες είχαν θεσπίσει ενεργειακούς στόχους ΑΠΕ ενώ 146 χώρες υποστήριζαν συγκεκριμένες πολιτικές. Παράλληλα, η συμμαχία πόλεων, τοπικών κοινωνιών, και εταιρειών στο πλαίσιο του αναπτυσσόμενου κινήματος “100% renewable”, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο δρόμο για την επίτευξη μιας παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με την έκθεση άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και το περιβάλλον καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

H Christine Lins, Εκτελεστική Γραμματέας του REN21, δήλωσε οτι “είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε μια περίοδο όπου οι τιμές των ορυκτών καυσίμων ήταν σε ιστορικά χαμηλά και με τις ΑΠΕ να μειονεκτούν σε επίπεδο κρατικών επιχορηγήσεων. Για κάθε δολάριο που ξοδεύεται για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, περίπου αλλά τέσσερα ξοδεύονται για να διατηρηθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα”.

Το 2015 ήταν έτος ρεκόρ όχι μόνο για νέες μονάδες ΑΠΕ αλλά και σε επίπεδο επενδύσεων – φτάνοντας τα 286 δισ δολάρια παγκοσμίως – χωρίς να συνυπολογίζονται οι επενδύσεις σε μεγάλα υδροηλεκτρικά (>50 MW) αλλά και σε συστήματα θέρμανσης και ψύξης που θα ανεβάζαν σημαντικά τη συνολική επενδυτική δαπάνη. Στην Κίνα αναλογεί περίπου το 1/3 της παγκόσμιας επενδυτικής δαπάνης ενώ πρέπει να σημειωθεί οτι είναι η πρώτη φορά που οι αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασαν τις αναπτυγμένες σε επενδυσεις ΑΠΕ.

Η αύξηση στις επενδύσεις επέφερε και γρηγορότερη τεχνολογική εξέλιξη με αποτέλεσμα τη μείωση κόστους αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα απασχολούνται στον κλάδο των ΑΠΕ περίπου 8.1 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ένα νούμερο που απεικονίζει την σταθερή ανάπτυξη του κλάδου, εκ διαμέτρου αντίθετη από τη φθίνουσα πορεία της αγοράς εργασίας στον υπόλοιπό κλάδο ενέργειας.

Η έκθεση παρουσιάζει τις εξελίξεις και τάσεις στον τομέα των ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2015 ενώ υπάρχει αναφορά και σε κάποια στοιχεία από το 2016, σύμφωνα με τα οποία η επιτάχυνση των ενεργειών για τη μείωση των αέριων του θερμοκηπίου όπως συμφωνήθηκε στη συνδιάσκεψη για το κλίμα που έγινε στο Παρίσι δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί.

Παρόλο που τα στοιχεία είναι θετικά, στην έκθεση υπογραμμίζονται μερικά κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου οι χώρες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για μια παγκόσμια μετάβαση μακρυά από ορυκτά καύσιμα. Αυτές συμπεριλαμβάνουν: την ενσωμάτωση μεγάλων ποσοστών ανανεώσιμης ενέργειας στα δίκτυα, την επίλυση νομοθετικών και πολιτικών αβεβαιοτήτων αλλά και την άρση ρυθμιστικών και δημοσιονομικών περιορισμών. Την ίδια ώρα υπάρχει ελάχιστη νομοθεσία για την χρήση ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών αλλά και ψύξης/θέρμανσης, καταγράφοντας έτσι καθυστέρηση σε αυτούς τους τομείς.

Ο Πρόεδρος του RΕΝ21, Αρθούρος Ζερβός, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης δήλωσε:

“Το τρένο των ΑΠΕ ναι μεν είναι τροχοδρομημένο, αλλά σε υποδομές του 20ου αιώνα και σε ένα σύστημα βασισμένο σε μια ξεπερασμένη λογική όπου το βασικό φορτίο παράγεται από ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Για την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα πιο υγιές, ενεργειακά και κλιματικά ασφαλές μέλλον, πρέπει να χτίσουμε ένα αντίστοιχα υψηλής ταχύτητας δίκτυο - ένα έξυπνο, πιο ευέλικτο σύστημα που μεγιστοποιεί τη χρήση διαφορετικών πηγών ΑΠΕ και θα διασφαλίζει την αποκεντρωμένη και τοπικά παραγώμενη ενέργεια”.

Η ετήσια έκθεσή Renewables Global Status Report δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2005 και αποτελεί τον πλέον αναλυτικό και επίκαιρο οδηγό για την κατάσταση, τις εξελίξεις και τάσεις στον τομέα των ΑΠΕ, την βιομηχανία, τις επενδύσεις και τις σχετικές πολιτικές και νομοθετικές εξελίξεις παγκοσμίως. Έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μην κάνει χρηματοοικονομική ή επενδυτική ανάλυση και προβλέψεις. Τα στοιχεία έχουν παραχωρηθεί απο ένα δίκτυο 700 συνεργατών, ερευνητών και συγγραφέων από όλο τον κόσμο.

http://www.businessenergy.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου