.

Δωρεάν προσβάσιμες οι κρατικά και κοινοτικά επιχορηγούμενες επιστημονικές έρευνες μέχρι το 2020

Σε μια κίνηση που αψηφά το κατεστημένο των επιστημονικών εκδόσεων, οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι μέχρι το 2020 όλες οι επιστημονικές έρευνες που διενεργούνται με δημόσιο χρήμα θα πρέπει να είναι δωρεάν προσβάσιμες. Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Πρατικάκης στο σχετικό
ρεπορτάζ του in.gr, ο επιστημονικός τύπος κυριαρχείται σήμερα από μεγάλους εκδοτικούς οίκους που χρεώνουν συνδρομές, τις οποίες ακόμα και τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια δυσκολεύονται να πληρώνουν.

Το μοντέλο αυτό συναντά αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί επιστήμονες θεωρούν παράλογο να πληρώνουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από χρήματα των φορολογούμενων.
Ήδη από το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει ότι οι επιστημονικές εργασίες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ θα πρέπει να είναι δωρεάν διαθέσιμες για όλους. Η κατάσταση τώρα συγκεκριμενοποιείται από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ενός οργάνου στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί επιστήμης, καινοτομίας και εμπορίου. Έπειτα από διήμερη συνάντηση
στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, το Συμβούλιο ανακοίνωσε το στόχο του 2020 ως «μεταρρύθμιση που αλλάζει την κατάσταση», τουλάχιστον όπως το έθεσε ο επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας Κάρλος Μοέδας.
Το Συμβούλιο, πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν προσέφερε οδηγίες για το πώς μπορούν οι χώρες-μέλη να πετύχουν το στόχο εντός τεσσάρων ετών, ενώ ανεξάρτητοι ειδικοί σχολίασαν στο περιοδικό Science ότι ο στόχος είναι υπερφιλόδοξος.
Απαντώντας σε αυτές τις επιφυλάξεις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου παραδέχτηκε πως «ο στόχος δεν είναι εύκολος». «Δεν πρόκειται για νόμο, αλλά για τον πολιτικό προσανατολισμό των 28 κυβερνήσεων. Το σημαντικό είναι ότι πλέον υπάρχει ομοφωνία» πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στην επίσημη ανακοίνωση τονίζει ότι τα κράτη μέλη «θέλουν να επιτύχουν τη βέλτιστη επαναχρησιμοποίηση των επιστημονικών δεδομένων». Παράλληλα το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας κατέληξε σε πρόταση για καθιέρωση των «start-up visas» για την προσέλκυση επιστημόνων και ερευνητών, καλεί σε καθιέρωση ενός προτύπου επιστημονικής αξιολόγησης που θα ενσωματώνει την κοινωνική επίδραση του ερευνητικού έργου, ενώ προτείνει κάθε νομοθεσία στην ΕΕ να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στην καινοτομία.

Πηγη: Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου