.

Αύξηση έως και 900% στα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων

Βαριές «καμπάνες» περιμένουν τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι δεν θα προσέλθουν να το δηλώσουν μετά την ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου για τη δόμηση που καταρτίζει αυτήν την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Βάσει των προβλέψεών του, τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν αυθαίρετα οικήματα θα είναι τσουχτερά και πολλαπλάσιου κόστους συγκριτικά με των ιδιοκτητών που θα προβούν σε δηλώσεις, ενώ και οι έλεγχοι θα είναι συχνοί και μάλιστα με χρήση κάθε σύγχρονου τεχνολογικού μέσου, συμπεριλαμβανομένων των drones.

«Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι με τον νέο νόμο, που θα είναι συνολικός για τη δόμηση και όχι για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, θα αλλάξουν τα πάντα σχετικά σχετικά με το τι ορίζεται ως περιβαλλοντικό έγκλημα και πως θα διενεργούνται οι έλεγχοι. Το υπουργείο δεν έχει καμία πρόθεση να ανεχτεί ακόμη μία νέα γενιά αυθαιρέτων» υπογραμμίζει στο Έθνος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι όσοι σπεύσουν να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους θα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση: «Η οικειοθελής καταγραφή ανοίγει την πύλη για ηπιότερη αντιμετώπιση» σημειώνει.

Οριστικά εκτός ρύθμισης, πάντως, θα παραμείνουν όσοι έκτισαν αυθαίρετο μετά τις 28 Ιουλίου του 2011, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος να δηλώνει πως «το τίμημα θα είναι τόσο βαρύ, ώστε να αναγκαστούν τελικά να εγκαταλείψουν μόνοι τους το αυθαίρετο».

Αυτό που εξετάζεται είναι μια μεγάλη αύξηση του προστίμου διατήρησής τους από το 5% της αξίας του ετησίως που είναι τώρα ακόμη και στο 50% κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση έως και πάνω από 900%!

http://www.enikonomia.gr/my-money/105060,afxisi-eos-kai-900-sta-prostima-diatirisis-afthaireton.html

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου