.

Ανασφάλεια και φόβοι για νέες απολύσεις – Μειώνονται δραματικά οι εργασίες σε δύο ορυχεία – Η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ

Ανησυχία και ανασφάλεια έχουν καταλάβει στους κατοίκους των Σερβίων από τα δυσοίωνα μηνύματα, που αφορούν την ομαλή και απρόκοπη λειτουργία των δύο ορυχείων λιγνίτη της περιοχής.Οι ραγδαίες μεταβολές στον ενεργειακό χάρτη της χώρας με τη διαρκώς αυξανόμενη χρήση φυσικού αερίου ως φθηνότερου καυσίμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει επηρεάσει δραματικά την εξόρυξη του λιγνίτη, που έως πρότινος ήταν το βασικό στερεό καύσιμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ υπολειτουργούν με αποτέλεσμα τα ορυχεία της ΔΕΗ να έχουν μειώσει την παραγωγή τους. Το φαινόμενο επηρεάζει ιδιαίτερα και τα ιδιωτικά ορυχεία που έχουν αναλάβει να τροφοδοτούν με λιγνίτη τα εργοστάσια της περιοχής.

Στον δήμο Σερβίων Βελβεντού λειτουργούν δύο ορυχεία λιγνίτη της ΛΑΡΚΟ -εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο- και το ορυχείο της ΜΕΤΕ ΑΕ. Ο λιγνίτης που εξορύσσεται έχει υψηλές τιμές θερμογόνου δύναμης και η ΔΕΗ τον χρησιμοποιεί για βελτιώσει το μίγμα καυσίμου που καίγεται στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της περιοχής. Η υπολειτουργία του Αης Μελίτης στη Φλώρινα καθώς και η μειωμένη λειτουργία του Αης Καρδιάς και των πέντε μονάδων του Αης Αγ. Δημητρίου έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να μειώσουν δραματικά την ημερήσια εξόρυξη τους.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου ο εκπρόσωπος της ΜΕΤΕ ΑΕ, Κώστας Μεσσήνης, ανέφερε ότι η εταιρεία του «θα αναγκαστεί τις επόμενες ημέρες προχωρήσει στον περιορισμό των εργασιών της και να μειώσει κατά 50% την ημερήσια εξόρυξη στο ορυχείο προκειμένου να απορροφηθεί η πλεονάζουσα παραγωγή και η εξόρυξη από εδώ και στο εξής να ακολουθεί τις μειωμένες ανάγκες της ΔΕΗ».

Η απώλεια θέσεων εργασίας στα δύο ορυχεία που απασχολούν περίπου 350 – 400 εργαζόμενους είναι θέμα χρόνου και το ενδεχόμενο αυτό έχει κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία. Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σερβίων, Γιάννης Θύμνιος, δήλωσε: «Αν κλείσει το ορυχείο είναι να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε από την περιοχή και οι τοπικοί άρχοντες του τόπου θα πρέπει να εξαφανιστούν».

Πηγη: kozanews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου