.

Παναγιωτάκης: Απόλυτη παραδοχή του αδιεξόδου στη ΔΕΗ με την επιστολή προς εργαζόμενους - Τι σχεδιάζει η ΓΕΝΟΠ

Απόλυτη παραδοχή του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η ΔΕΗ, και απόπειρα να κατευνάσει τα πνεύματα στη ΓΕΝΟΠ, συνιστά η σε δραματικούς τόνους χθεσινή επιστολή προς το προσωπικό του προέδρου της επιχείρησης Μανώλη Παναγιωτάκη.

Σε μια προσπάθεια να σώσει ό,τι μπορεί, και κυρίως να μην προσθέσει στα τόσα ανοικτά μέτωπα που έχει, ένα ακόμη που μέχρι πρότινος βρισκόταν σε αδράνεια, αυτό των εργαζομένων, η διοίκηση της ΔΕΗ, ζητά χείρα βοηθείας από το προσωπικό, και το καλεί να συσπειρωθεί γύρω από τις προκλήσεις και τους επιχειρησιακούς στόχους.

Αλλά το αδιέξοδο δεν κρύβεται και φράσεις όπως "η επιχείρηση χρειάζεται τον καθένα από εμάς περισσότερο από ποτέ" ή "όσες προσπάθειες, όσες θυσίες και αν χρειαστούν, είμαι βέβαιος ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα ανταποκριθούν", επιβεβαιώνουν του λόγους το αληθές.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ο Μ.Παναγιωτάκης παραδέχεται για πρώτη φορά δημοσίως ότι είναι πιθανό να υπάρξει ζήτημα με την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της επιχείρησης στο μέλλον."Είναι φανερό, με δεδομένο ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις τρέχουν (δάνεια, επενδύσεις), η κατάσταση εξελίσσεται σε κρίσιμη", αναφέρει χαρακτηριστικά. Είναι σημειωτέον η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η ΔΕΗ, ανέκαθεν μέχρι σήμερα κάθε φορά που κάποιο δημοσίευμα έθιγε το θέμα, η επιχείρηση έσπευδε με ανακοίνωσή της να το διαψεύσει, και να καθησυχάσει ότι δεν συντρέχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Σε άλλο πάλι σημείο της επιστολής, προκειμένου να φέρει με το μέρος του το προσωπικό, ο κ. Παναγιωτάκης επισημαίνει ότι "πρέπει να πάρουμε στα δικά μας χέρια το άνοιγμα της αγοράς, σε αυτό αποσκοπεί η πρόταση για δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιρειών από πελάτες μας όλων των κατηγοριών, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μείνει η ΔΕΗ στο τέλος του 2019 μόνο με τους ασύμφορους πελάτες".
Μένει να φανεί αν η έκκληση Παναγιωτάκη για "συσπείρωση" απέναντι στο κοινό αγώνα, θα καταφέρει να πείσει και τη ΓΕΝΟΠ. Εχοντας εδώ και καιρό πάρει αποστάσεις από τον ίδιο τον πρόεδρο, και ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ η οποία καλείται να εγκρίνει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την εν συνεχεία πώληση ποσοστού του, η ΓΕΝΟΠ δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου. Μετά τη συνέντευξη συνεδριάζει το διοικητικό της συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει τις από εδώ και πέρα κινήσεις της.
Οι πληροφορίες λένε τα εξής :
  • Αφενός το συνδικάτο θα ανακοινώσει σήμερα ότι θα προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μπλοκάρει την απόσχιση -πώληση του ΑΔΜΗΕ, έχοντας ως νομικό επιχείρημα ότι μέρος της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων παραμένει ενσωματωμένο στην περιουσία της ΔΕΗ.
  • Αφετέρου θα καλέσει τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ να μην πάρει απόφαση για απόσχιση και πώληση του ΑΔΜΗΕ, αφού διαφορετικά θα κατηγορηθεί για "ξεπούλημα", φράση πίσω από την οποία κρύβεται η απειλή για απεργίες.
"Μην τολμήσετε να πουλήσετε τον ΑΔΜΗΕ"
Προάγγελος των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν ήταν η χθεσινή επιστολή στον Μ.Παναγιωτάκη από τον σύλλογο πτυχιούχων μηχανικών Τ.Ε. της ΔΕΗ.
Στην επιστολή του ο σύλλογος μηχανικών θυμίζει στον κ. Παναγιωτάκη ότι είχε προσφύγει το καλοκαίρι του 2014 στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ από την τότε κυβέρνηση. "Οπως γνωρίζετε πολύ καλά από την παλαιότερη ενασχόληση σας με το θέμα του ασφαλιστικού  ταμείου των εργαζομένων της ΔΕΗ", γράφουν οι μηχανικοί προς τον κ.Παναγιωτάκη, "όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο έχουν ενσωματωμένη περιουσία σ’ αυτόν, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στον νόμο 4001/2011 με τον οποίο δημιουργήθηκε η ΑΔΜΗΕ, αλλά και σε όλους τους προηγούμενους ασφαλιστικούς νόμους από τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΗ". 
Στην ουσία, οι μηχανικοί της ΔΕΗ θίγουν το γνωστό θέμα που είχε επιχειρήσει να λύσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Συγκεκριμένα στο τότε νόμο για τη "Μικρή ΔΕΗ" είχε συμπεριλάβει ρύθμιση για τη δημιουργία ενός νέου κλαδικού ασφαλιστικού ταμείου στο χώρο της ενέργειας για τους εργαζομένους όλου του ομίλου ΔΕΗ, ούτως ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των αντιδράσεων για την αποκρατικοποίηση που πηγάζουν από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Ελα όμως που ο νόμος για τη "Μικρή ΔΕΗ" και τη πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ καταργήθηκε με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη κυβέρνηση στη Βουλή το Μάιο.
Αυτό που ακριβώς επισημαίνουν οι μηχανικοί είναι ότι “η περιουσία του ομίλου ΔΕΗ ουσιαστικά είναι η εγγύηση του κράτους για την ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία τους".
Ως εκ τούτου, συνεχίζουν οι μηχανικοί, η με όποιο τρόπο απόσχιση του ΑΔΜΗΕ ή άλλου τμήματος του ομίλου ΔΕΗ και η εξ αυτού απομείωση της περιουσίας του, είναι παράνομη.
Θυμιζουν δε, το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εκδικάσει την υπόθεση και μάλιστα από την Ολομέλεια, όταν ο προηγούμενος διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ ήταν σε εξέλιξη, ανεξάρτητα εάν ακόμη και σήμερα - για άγνωστους λόγους- δεν έχει ληφθεί η απόφαση του.
Προειδοποιούν επομένως ότι με αυτήν την σοβαρή εκκρεμότητα δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση επί του θέματος από την αυριανή γενική συνέλευση της ΔΕΗ, διότι θα είναι όπως υποστηρίζουν, αίολη.
"Σας εφιστούμε την προσοχή, διότι ως εργαζόμενοι στον Όμιλο, έχοντας έννομο συμφέρον για την προάσπιση της ενσωματωμένης ασφαλιστικής μας περιουσίας, θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα βοηθήματα και μέσα στην εσωτερική ή ευρωπαϊκή έννομη τάξη και κατά παντός υπευθύνου"
energypress;gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου