.

Μανώλης Παναγιωτάκης: «Δεν μπορεί η ΔΕΗ να μπει στον ανταγωνισμό δεμένη στο κατάρτι»

Στους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από την 1η Ιουλίου και μετά, θα ενσωματώσει η ΔΕΗ την έκπτωση 15% στους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές ρεύματος χαμηλής και μέσης τάσης, εφόσον εξοφλούν εμπρόθεσμα τους τρέχοντες λογαριασμούς, ή τηρούν τους διακανονισμούς των οφειλών τους.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος ανήγγειλε, επίσης την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΔΕΗ στην Αλβανία, αλλά και την σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 30 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών πώλησης του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.

Αναφερόμενος στο μέλλον της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε ότι η επιχείρηση είναι αντιμέτωπη με «πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν σοβαρές δυσκολίες διαχείρισης», ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ανταποκριθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο βασικός μέτοχος δηλαδή το δημόσιο θα της δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως εταιρία. «Δεν μπορεί η ΔΕΗ να μπει στον ανταγωνισμό δεμένη στο κατάρτι» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσει με επιστημονικό τρόπο και με όρους αγοράς ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τις υπηρεσίες ευελιξίας που θα παρέχουν, όπως, επίσης, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα μας.

Σχετικά με το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι η ΔΕΗ θα κάνει το παν, προκειμένου η αποζημίωση που θα λάβει για τον ΑΔΜΗΕ, να είναι δίκαιη και θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να μην υποστεί απώλειες.

Επίσης προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών συνεννόησης με τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου το άνοιγμα της αγοράς, που γίνεται με υποχρεωτική απώλεια μεριδίου από τη ΔΕΗ, να αποβεί προς όφελος των καταναλωτών και να μην καταλήξει στην απώλεια των καλύτερων πελατών της ΔΕΗ. Παράλληλα, συνεχίζεται η προεργασία για τη διαμόρφωση συμπράξεων και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων παραγωγής.

Σε ότι αφορά την Αλβανία, το ενδιαφέρον κατ’ αρχήν αφορά υδροηλεκτρικά, καθώς η γειτονική χώρα έχει πλούσιο υδροδυναμικό, αλλά έχει και ανάγκες για θερμική παραγωγή. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στη γειτονική χώρα, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε η διοίκηση και είχε επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σχετικά με την έκπτωση του 15%, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, 5 εκατομμύρια καταναλωτές που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, ενώ είναι ανοιχτή και στους υπόλοιπους 2,1 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν, εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους. Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τους οφειλέτες να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αξιοποιώντας το ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει μέχρι την το τέλος Ιουλίου και προβλέπει 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Παναγιωτάκης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προέρχονται κατά 380 εκατ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις (υψηλή τάση), 261 εκατ. από το Δημόσιο και 1,85 δισ. από μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά (χαμηλή και μέση τάση). Δηλαδή, προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Δεδομένης της ύπαρξης του κοινωνικού τιμολογίου και της δωρεάν παροχής ρεύματος σε περιπτώσεις μεγάλης φτώχειας, για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που δεν πληρώνουν δεν υπάρχει δικαιολογία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ανησυχητικά σημάδια επανεμφάνισης του κινήματος «δεν πληρώνω».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 1,3 εκατομμύριο καταναλωτές οφείλουν μέχρι 500 ευρώ (συνολικά 150 εκατ.), άλλες 280.000 οφείλουν από 500-1.000 ευρώ (άλλα 150 εκατ.), ενώ, μέχρι στιγμής, έχουν διακανονισθεί χρέη ύψους 575 εκατ. ευρώ από 180.000 καταναλωτές.

Ο κ. Παναγιωτάκης διευκρίνισε ότι η έκπτωση που αφορά μόνο την ανταγωνιστική χρέωση του ρεύματος και όχι τις άλλες χρεώσεις που ενσωματώνονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά θα ισχύσει για όσους είναι ή γίνονται συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους ή/και ρυθμίζουν τα χρέη τους.

Έτσι, η διατήρηση της έκπτωσης θα εξαρτάται από τη συνέπεια των καταναλωτών στην πληρωμή οφειλών και διακανονισμών.

Πηγη: www.energyworld.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου