.

Το κακό προηγούμενο της ΑΕΒΑΛ

[του Αντώνη Πουγαρίδη από τον Πτολεμαϊο]
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η μεγαλύτερη ζημιά που μπορεί να γίνει δε γίνεται με τις πράξεις αλλά με τις παραλείψεις. Είχε εκπονηθεί ένα πολύ οραματικό σχέδιο από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές της Πτολεμαΐδας (και μετέπειτα Εορδαίας), για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην ΑΕΒΑΛ και για δημιουργία ενός καινοτόμου βιοτεχνικού πάρκου που θα προσέλκυε επιχειρηματικές δραστηριότητες από όλη την Ελλάδα.
Οι εγκαταστάσεις είχαν περάσει σε δημοτικά χέρια μετά από πολυετείς αγώνες, καθώς η ιδιοκτήτρια ΕΤΒΑ δεν υπήρχε περίπτωση να τις αξιοποιήσει. Απεφεύχθη ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, και ο Δήμος αγόρασε το σύνολο της εγκατάστασης έναντι κάποιων πολλών εκατομμυρίων δραχμών με χρήματα του Τοπικού Πόρου. Το τι έχει γίνει από τότε με το πλιάτσικο των υλικών από τις αφύλακτες εγκαταστάσεις είναι γνωστό.
Στο ψητό τώρα: Το ότι από τότε έχει γίνει η πολιτική επιλογή να παγώσουμε αυτή την ιστορία και να αφήσουμε την ΑΕΒΑΛ να ρημάξει είναι εγκληματικό για δύο λόγους.
Λόγος πρώτος: Όπως εκτυλίχθηκε η ιστορία, το περίφημο ΒΙΟΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει τη μοναδική ελπίδα ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Εορδαία, παίρνοντας ως δεδομένη την εκθετικά μειούμενη ηλεκτροπαραγωγή.
Λόγος δεύτερος: Η αδράνεια και η μη αξιοποίηση της πρώην ΑΕΒΑΛ, δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στους κατεδαφιστές του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (ΔΕΗ ΑΕ) να επιχειρηματολογούν υπέρ της κατεδάφισης της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, με το επιχείρημα πως “αφού δεν φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε την ΑΕΒΑΛ, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ολόκληρο το βιομηχανικό συγκρότημα του λεκανοπεδίου;”.
Το μόνο παρήγορο σχετικά με την πρώην ΑΕΒΑΛ, είναι ότι πρόσφατα απέκτησε επιτέλους ρόλο. Μπορεί να την αποχαρακτηρίσαμε τη βιομηχανική της χρήση, τουλάχιστον όμως θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Σχολής Πυροσβεστών και θα σταματήσει να ρημάζει.
Όσο για τα της κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ: ακούμε ευχολόγια από άσχετους με το αντικείμενο, σε συσκέψεις επί συσκέψεων για τη ΔΕΗ χωρίς ουσιαστικές προτάσεις. Από την άλλη ακούμε άλλους, να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την αδράνεια του ίδιου τους του τόπου. Το χειρότερο δε, είναι πως εν έτει 2016 κάποιοι τάζουν βιομηχανικά πάρκα τη στιγμή που ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν τον ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων(!).

http://e-ptolemeos.gr/kako-proigoumeno-tis-aeval-grafi-o-antonis-k-pougaridis/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου