.

Διαδικασίες «εξπρές» για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ- Έως τις 26 Ιουλίου ανοιχτή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο από την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της η ΔΕΗ προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, δίνοντας προθεσμία λίγων ημερών, ως τις 26 Ιουλίου για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, αμέσως μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος και μόλις εξεταστούν οι σχετικοί φάκελοι, θα κληθούν όσοι από τους ενδιαφερόμενους πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που θέτει ο διαγωνισμός, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Στόχος είναι η επιλογή του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή να ολοκληρωθεί ως τις 31 Οκτωβρίου 2016 και η συναλλαγή, όπως και ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ταχύτητα που επιδεικνύει η ΔΕΗ στην προώθηση των διαδικασιών, σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο, εάν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, να αναγκαστεί να πωλήσει το 100% του ΑΔΜΗΕ.

Σύμβουλοι της ΔΕΗ στην για πώληση του 24% των μετοχών είναι οι εταιρίες HSBC Bank, Citigroup Global Markets, NBG Securities και Rokas Law Firm.

H προκήρυξη, προβλέπει ότι ο στρατηγικός επενδυτής μπορεί να είναι είτε Διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), ή διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού που συμμετέχει σε διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού του ENTSO-E, είτε κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει Διαχειριστής Συστήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη υπάρξει επαφές με ενδιαφερόμενους Ευρωπαίους Διαχειριστές και ανάμεσά τους ορισμένους από αυτούς που είχαν δώσει το παρών στον προηγούμενο διαγωνισμό για το 66% του Διαχειριστή. Στις εταιρίες αυτές συγκαταλέγονται ο ιταλικός Διαχειριστής ΤΕRΝΑ και η βελγική ΕLIA, ενώ μεταξύ των νέων υποψηφίων φαίνεται ότι συγκαταλέγεται και ο Γάλλος Διαχειριστής RΤΕ (100% θυγατρική της κρατικής γαλλικής εταιρίας ηλεκτρισμού EdF). Από τους παλαιούς ενδιαφερόμενους, η κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC) μπορεί να μην έχει άμεσα το στάτους του Ευρωπαίου Διαχειριστή, που ζητεί ο διαγωνισμός, πρόκειται όμως για εταιρία με συμμετοχή στο κεφάλαιο τόσο του Πορτογάλου διαχειριστή REN, στον οποίο έχει το 25%, όσο και στην ιταλική ΤΕRΝΑ.

Εν τω μεταξύ για να ολοκληρωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ με βάση το σχέδιο που έχει εγκριθεί θα χρειαστούν μία ή περισσότερες γενικές συνελεύσεις των μετόχων της ΔΕΗ: Mία για την έγκριση της πώλησης του 24% στον στρατηγικό επενδυτή που θα επιλεγεί, μία για τη σύσταση της νέας εταιρίας συμμετοχών και της μεταβίβασης του 51% του Διαχειριστή βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών και μία για την μεταβίβαση του υπόλοιπου 25% στην υπό σύσταση «ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ», εταιρία με μοναδικό μέτοχο το δημόσιο.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι υποψήφιοι που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, αποκτούν κατά τη διάρκεια της β! Φάσης:

Πρόσβαση σε εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room) για να διενεργήσουν τον δικό τους οικονομικό, νομικό και τεχνικό έλεγχο στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ
Χρηματοοικονομικές και νομικές εκθέσεις ελέγχου που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό του πωλητή (vendor due dilligence reports)
Οδηγίες σχετικά με την υποβολή ερωτοαπαντήσεων σε σχέση με τις πληροφορίες που παρέχονται μέσω της εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης, καθώς και για την κατάθεση τραπεζικής εγγυητικές επιστολής.
Σχέδια Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών και Συμφωνίας Μετόχων.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου