.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη προετοιμασίας για τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σύσκεψη προετοιμασίας, ενόψει της συνάντησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 19 Ιουλίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Με αναφορά στα συμπεράσματα της ημερίδας για τον ενεργειακό σχεδιασμό και την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη και τη συνάντηση εργασίας των φορέων για μια σειρά βασικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ενέργεια, θα τεθούν απο τον Περιφερειάρχη που εκφράζει το σύνολο των φορέων προς τον Υπουργό, τα εξής:
1. Για την εφαρμογή των ΝΟΜΕ να λαμβάνεται υπόψη μία τιμή που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και σε οποιαδήποτε περίπτωση όχι κάτω του κόστους.
Η υλοποίηση του ανωτέρω θα καταστήσει εφικτό το στόχο για συμμετοχή του λιγνίτη τουλάχιστον κατά 35% στο καύσιμο μείγμα, που θεωρείται ζητούμενος και ρεαλιστικός στόχος για το εθνικό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.
2. Κατάργηση της επιβάρυνσης της λιγνιτικής παραγωγής από τον Ειδικό Φόρο Λιγνίτη, όπως έγινε με το φυσικό αέριο.
3. Πολιτική υποστήριξη για χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 και στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η καθολική υποστήριξη των πρωτοβουλιών που λήφθηκαν για το θέμα αυτό από Ευρωβουλευτές. Ενισχυτική προς την κατεύθυνση αυτή είναι η υπέρβαση ήδη των δεσμεύσεων της χώρας μας για τις Α.Π.Ε.
4. Άμεση ενημέρωση από το ΥΠΕΝ ή/και τη ΔΕΗ, για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, προκειμένου να αξιολογήσουμε την επίδρασή του στη Δυτική Μακεδονία.
5. Αποτίμηση του αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού ελλείμματος της περιοχής, θεσμοθέτηση ειδικού προγράμματος για τη μεταλιγνιτική περίοδο και προσαρμογή σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με αισθητή την παρουσία του κλάδου της ενέργειας και στήριξη της απασχόλησης.
6. Προώθηση των θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση και στην ημερίδα, με τη συνεργασία των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας, του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ.
Ο Περιφερειάρχης θα ενημερώσει τον Υπουργό και στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό της χώρας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου