.

Μ.Τολάκη ΔΕΗ: ''Εκτός πραγματικότητας οι εκθέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για θανάτους σε χωριά της Κοζάνης- Εχουμε ζητήσει απο την περιφέρεια να προχωρήσει στην πραγματοποίηση επιδημιολογικής έρευνας''


Ανοίγονται νέες προοπτικές για τους επιστήμονες  που παρακολουθούν το θερινό σχολείο του  Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας», που λειτουργεί με την υποστήριξη και χρηματοδότηση και της ΔΕΗ.
 Όπως ανακοίνωσε η Μαρία Τολάκη επικεφαλής της Γενικής διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας εργασίας της ΔΕΗ,  που παραβρέθηκε στην τελετή λήξης του σχολείου με μια μικρή επιμήκυνση στην διάρκεια των σπουδών του σχολείου, οι απόφοιτοι του θα μπορούν να φέρουν την πιστοποίηση του Μηχανικού ασφάλειας τίτλος απαραίτητος στον ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας. Η υγεία και η ασφάλεια αποτελεί προνομιακό πεδίο για την δεη και στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες φορέων όπως του πανεπιστημίου με την λειτουργία του θερινού σχολείου».
Το θερινό σχολείο παρακολούθησαν 43 επιστήμονες, από γιατρούς και νοσηλευτές έως μηχανικούς και περιβαντολόγους που θέλουν να εξειδικευθούν σε θέματα ασφάλειας και υγείας  στους χώρους εργασίας.
 Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας καθηγητής Αντώνης Τουρλιδακης δήλωσε ότι το θερινό σχολείο έχει κλείσει έξι χρόνια ζωής και «θα στηρίξουμε την λειτουργία του αφού βλέπουμε ότι το αγκαλιάζουν πολλοί άνθρωποι από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους».
Εκτός πραγματικότητας οι αναφορές για θανάτους στα χωρια της Κοζανης
Ερωτώμενη για τις εκθέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων που αναφέρουν ότι σε περιοχές και χωριά της Κοζάνης που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ  υπάρχουν η θα υπάρχουν θάνατοι εξ αιτίας του λιγνίτη και των ρύπων η Μαρία Τολάκη τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να δημιουργούμε πανικό εκεί που δεν πρέπει».  Εξήγησε ότι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας είναι μια έρευνα που βασίστηκε σ’ενα  θεωρητικό μοντέλο αναπτύχθηκε στην Γερμανία και που  καταλήγει σε τρομακτικά  συμπεράσματα  όπως ότι «ειδικά στο χωριό  Αγ. Δημήτριο  για το 2013 θα είχαμε 260 θανάτους, η γενικά 95000 εισαγωγές με παιδικό άσμα στα νοσοκομεία, η 400 εκ € δαπάνες στο σύστημα υγείας της περιοχής.  Είναι συμπεράσματα που δεν ανήκουν  σε καμία πραγματικότητα».
Ανέφερε ότι σε προγενέστερο χρόνο έχει σταλεί με επιστολή στην Περιφέρεια σε Κοζάνη και Φλώρινα όπου ζητείται να  προχωρήσουν στην πραγματοποίηση επιδημιολογικής έρευνας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και ότι «η Δεη προτίθεται να παρέχει βοήθεια με τα στοιχεία που διαθέτει». Η ΔΕΗ τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει στην διάθεση της πλήρη ιατρικό φάκελο όλων των εργαζομένων, διαθέτει γιατρούς εργασίας και νοσηλευτές σε όλους τους χώρους και όπως δήλωσε η Μαρία Τολάκη «πραγματοποιούμε προληπτικούς  ελέγχους υγείας σε  κάθε εργαζόμενο και  όλα αυτά τα στοιχεία που διαθέτουμε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην εκπόνηση της επιδημιολογικής έρευνας» .  
 Κόκκινες γραμμές της ΔΕΗ και Αιχμές για τις επώνυμες εδρες
Η Μαρία Τολάκη αναφέρθηκε και στο θέμα της διακοπής της λειτουργίας των  «επώνυμων εδρών» στο ΠΔΜ δηλώνοντας με νόημα ότι  απλά ολοκληρώθηκε η τετραετής προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την ΔΕΗ.  Τόνισε  ότι η τυχόν νέα συνεργασία θα βασίζεται σε προτάσεις που θα πρέπει να υποβληθούν από την πλευρά του ιδρύματος. Επισήμανε ότι  οι σχέσεις ΔΕΗ και πανεπιστημίου πρέπει να είναι υποδειγματικές σε κάθε επίπεδο στο οικονομικό στο θεσμικό στο επιστημονικό και οι προτάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε αρχές της αξιοκρατίας και της επιστημονικής έρευνας και να έχουν το στοιχείο της ωφέλειας για τους κατοίκους της περιοχής.  Οι τελευταίες αναφορές της κ. Τολάκη αποτελούν τις κόκκινες γραμμές της διοίκησης της ΔΕΗ και τις σχέσεις που επιθυμεί να έχει από δώ και στο εξής με το πανεπιστήμιο. Σχέσεις που εκτός από υποδειγματικές θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/editorial/item/43995-maria-tolaki-dei-ektos-pragmatikotitas-oi-ektheseis-ton-perivallontikon-organoseon-gia-thanatous-se-xoria-tis-kozanis-exoume-zitisei-apo-tin-perifereia-na-proxorisei-stin-pragmatopoiisi-epidimiologikis-erevnas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/editorial/item/43995-maria-tolaki-dei-ektos-pragmatikotitas-oi-ektheseis-ton-perivallontikon-organoseon-gia-thanatous-se-xoria-tis-kozanis-exoume-zitisei-apo-tin-perifereia-na-proxorisei-stin-pragmatopoiisi-epidimiologikis-erevnas

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου