.

Το Τεχνικό Μνημόνιο στέλνει ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Καυτό είναι το εφετινό καλοκαίρι για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ που παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταλήξουν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Αυτό προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας από το Τεχνικό Μνημόνιο που είδε το φως της δημοσιότητας και το οποίο προβλέπει ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο νέο Υπερταμείο θα μεταφερθεί η συμμετοχή του Δημοσίου σε άλλες 8 κρατικές εταιρίες και συγκεκριμένα στη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, την ΕΛΒΟ, το Αττικό Μετρό και την ΕΑΒ.

Σε ότι αφορά ειδικά τη ΔΕΗ στο νέο Υπερταμείο όπως φαίνεται θα μεταφερθεί τόσο το 17% του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ όσο και το υπολοιπόμενο ποσοστό που ελέγχει το δημόσιο.

Από το κείμενο του τεχνικού μνημονίου προκύπτει επίσης ότι στο Υπερταμείο θα μεταφερθεί και το ποσοστό που θα κατέχει το δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία «αποκοπής» από τη ΔΕΗ και εισόδου στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό 20% – 24%.

Σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο επίσης ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η λίστα ώστε να μεταφερθούν στο Υπερταμείο όλες οι κρατικές εταιρείες.

Σε ότι αφορά δε τα προαπαιτούμενα του τομέα της ενέργειας που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το Σεπτέμβριο αυτά υπενθυμίζεται ότι είναι:

Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Η κατανομή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και η αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ.
Η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και η διάθεση ποσοστού 20-24% σε στρατηγικό επενδυτή.
Η εξουσιοδότηση της διοίκησης της ΔΕΗ από τη γενική συνέλευση για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Η έγκριση του σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.

www.energyworld.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου