.

«Πήρε μπροστά» το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας που τροφοδοτεί τη μονάδα της Μελίτης

Ξεκίνησε εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η λειτουργία του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας στη Φλώρινα, με τη ΔΕΗ να απορροφά ποσότητες λιγνίτη και το έργο της εξόρυξης να έχει αναλάβει νέος εργολάβος και όχι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή.


Χθες ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας με μικρό αριθμό εργαζομένων και αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί (και οι εργαζόμενοι) το επόμενο διάστημα. Το ορυχείο ήταν κλειστό τους τελευταίους 6 μήνες, δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα στους 700 περίπου εργαζόμενους και μικροεργολάβους που απασχολούνται εκεί.

Το κλείσιμο του ορυχείου προήλθε από το γεγονός ότι η ΔΕΗ ζητούσε συγκεκριμένες προδιαγραφές για το λιγνίτη που απορροφά, προδιαγραφές που οι έχοντες την παραχώρηση δεν μπορούσαν να προσφέρουν, και πάντως όχι στις συμφωνημένες τιμές.

Η επαναλειτουργία προέκυψε μετά την παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη προς τις τρείς εμπλεκόμενες πλευρές: Τη ΔΕΗ που εκπόνησε προσωρινό πρόγραμμα εξόρυξης 6 μηνών και έχει αρχίσει και πάλι να παραλαμβάνει ποσότητες λιγνίτη για τις ανάγκες της μονάδας της Μελίτης, την εταιρία που έχει την εκμετάλλευση του ορυχείου (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ) και τον υπεργολάβο (κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ), ο οποίος φαίνεται ότι δέχτηκε να μην παρακωλύσει την εξόρυξη από άλλο τοπικό εργολάβο, όπως και έγινε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 700 περίπου εργαζόμενοι και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας είχαν κάνει πολλές συναντήσεις και πίεζαν προς κάθε κατεύθυνση για την επαναλειτουργία του ορυχείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας των 6 μηνών θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την εταιρεία εκμετάλλευσης και την κοινοπραξία των υπεργολάβων ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση σε μια νέα συμφωνία.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την τωρινή επαναλειτουργία, το πρόβλημα του ορυχείου είναι δομικό, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορεί να παράξει λιγνίτη με τα χαρακτηριστικά που ζητάει η ΔΕΗ (και πάντως όχι στην τιμή που προέβλεπε η παλιά συμφωνία) ενώ και τα άλλα δύο ορυχεία από τα οποία θα μπορούσε να προμηθευτεί λιγνίτη η μονάδα της Μελίτης σήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η «Βεύη» είναι κλειστή επί 15 χρόνια και το «Κλειδί» θα παραμείνει ανενεργό εάν δεν γίνει η μετεγκατάσταση των οικισμών που εμποδίζουν την ανάπτυξή του ορυχείου. Οι αδειοδοτήσεις για την υπόθεση αυτή εκκρεμούν και συνεπώς εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα επανέλθει εάν δεν επισπευσθεί η διαδικασία ριζικής λύσης.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου