.

Πυρετός διαβουλεύσεων. Τι θα γίνει στο μέλλον με τις επώνυμες έδρες της ΔΕΗ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

H επιστολή της ΔΕΗ στο ΠΔΜ ότι δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα των επώνυμων εδρών (θέμα που αποκάλυψε το vetonews)  εκτός από το αρχικό σοκ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της   Ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ακολούθησαν η δήλωση του πρώην Περιφερειάρχη Γ. Δακή και στην συνέχεια η ερώτηση που έκαναν οι  βουλευτές της Δημοκρατικης συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για το θέμα.  Αυτά εις το προσκήνιο γιατί πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας υπήρξαν επικοινωνίες και συζητήσεις για το εάν μπορεί να υπάρχει μέλλον από αυτή την συνεργασία ΔΕΗ πανεπιστημίου.
Το πανεπιστήμιο φαίνεται ότι ζητά -και ίσως η ΔΕΗ να μην αρνηθεί - την συνέχιση του προγράμματος των επώνυμων εδρών έως οτου απορροφηθεί το υπόλοιπο  της προβλεπόμενης χρηματοδότησης που δεν είναι ασήμαντο.

Ο Πρύτανης του ΠΔΜ κ. Αντώνης Τουρλιδακης έστειλε επιστολή  στο γραφείο του προέδρου της ΔΕΗ, όπου διατυπώνει το αίτημα της καταβολής του υπόλοιπου ποσού που ανέρχεται σε περίπου 230.000 €, ποσό που μπορεί να χρηματοδοτήσει για δύο ακόμη έτη την συνέχιση του προγράμματος. Η ετήσια χρηματοδότηση ήταν 130.000 €, αλλά όπως φαίνεται μετά από 3,5 χρονιά παρότι  φθάσαμε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, τα ποσά που προέβλεπε η σύμβαση που υπέγραψαν τα  δυο μέρη δεν αξιοποιήθηκαν.
Τι συνέβη και δεν απορροφήθηκαν τα χρήματα; Υπήρξε κάποιο εμπόδιο από την πλευρά της ΔΕΗ;
Η διαχείριση του προγράμματος γινόταν μέσω μιας μικτής επιτροπής πανεπιστημίου και ΔΕΗ όπου παραλάμβανε τις δαπάνες τις κωδικοποιούσε και τις έστελνε στην ΔΕΗ.  Η τελευταία έδιδε εντολή στο λογιστήριο για εκταμίευση των χρημάτων.
Υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης δεν κρύβουν την  απογοήτευση τους όταν αναφέρονται στο θέμα των επώνυμων εδρών. Από τον απολογισμό της περιόδου διαπιστώνουν ότι ''η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας που πιλοτικά χρηματοδότησε ερευνητικό πρόγραμμα πανεπιστημίου, δεν ωφελήθηκε σε κανένα σημείο από όσα περιγράφονται ως προτεραιότητες στην μεταξύ τους σύμβαση που υπέγραψαν τα δύο μέρη''.
Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε το γεγονός ότι ''η κοινωνία της δυτικής Μακεδονίας δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για το περιεχόμενο του προγράμματος και δεν υπήρξε κάποια δράση που να απευθύνεται στην περιοχή ως αποτελεσμα του προγράμματος''. Έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος στο vetonews ότι ''μας ενδιαφέρει η περιοχή και θέλαμε τα αποτελέσματα του προγράμματος η ορισμένες από τις δράσεις τους να περάσουν στους φορείς, την τοπική κοινωνία, πράγμα που δεν έγινε σε καμία περίπτωση''.
Η παντελής απουσία δημοσιότητας από πλευράς πανεπιστημίου, που ήταν ο λήπτης της χρηματοδότησης, ακόμη στο εσωτερικό των κτιριακών  του εγκαταστάσεων, δημιούργησε αρνητική εντύπωση. Η εμπειρία στα  πανεπιστήμια της αλλοδαπής αναφέρει ότι οι χρηματοδότες ερευνητικών προγραμμάτων απολαμβάνουν  την δέουσα δημοσιότητα που αρμόζει για την  προσφορά τους, εκτός από τα αποτελέσματα τής ίδιας της έρευνας που αξιοποιούνται και για ίδιο όφελος.
Μέρος των παραπόνων και πολλών άλλων γεγονότων  που έχουν σχέση με την εξέλιξη του προγράμματος ''η ΔΕΗ  θεωρεί ότι ανήκουν στο παρελθόν''. Τα ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι τι θα συμβεί στο μέλλον. Η ΔΕΗ πάντως ''δεν επιθυμεί την συνέχιση του προηγούμενου μοντέλου συνεργασίας''. Μέρος των προθέσεων της επιχείρησης θα διαφανεί από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού στην ερώτηση που έχουν υποβάλλει οι βουλευτές της ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ που για όσους γνωρίζουν την διαδικασία θα «διαβάσει» την θέση ΔΕΗ.  
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εκτέλεση της σύμβασης των επώνυμων εδρών ξεκίνησε στο πανεπιστήμιο  από την εποχή Χατζηπαντελή για να ολοκληρωθεί στον πρύτανη Α. Τουρλιδάκη και σε ότι αφορά την ΔΕΗ ξεκίνησε από την εποχή Αρθούρου Ζερβού για να ολοκληρωθεί  στην διοίκηση Μανώλη  Παναγιωτάκη

του Σπύρου Κουταβά από το vetonews.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/editorial/item/43980-pyretos-diavouleyseon-ti-tha-ginei-sto-mellon-me-tis-eponymes-edres-tis-dei-sto-panepistimio-d-m

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου