.

Γερμανία: Σε υψηλά ποσοστά οι θάνατοι που συνδέονται με τη ρύπανση από τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα

Η Γερμανία, η χώρα που έχει συνδέσει το όνομά της με την πράσινη επανάσταση μέσω του «Energiewende», υποφέρει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ από πρόωρους θανάτους που συνδέονται με τη ρύπανση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα.

Ειδικότερα, σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι, το 2013, 257 από τις συνολικά 280 μονάδες καύσης άνθρακα στην ΕΕ ήταν υπεύθυνες για το θάνατο συνολικά 22.900 ανθρώπων, ακόμη ευθύνονται για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων δεκάδων χιλιάδων ασθενών, ενώ εκτιμάται ότι κόστισαν στο σύστημα υγείας περί τα 62,3 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι, μόνο στη Γερμανία, 3.630 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2013 από ασθένειες που σχετίζονται με τον άνθρακα. Από αυτούς, 1.860 θάνατοι εντοπίστηκαν σε μονάδες άνθρακα στη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιποι 1.770 πρόωροι θάνατοι σχετίζονται με τη ρύπανση που προκαλούν οι εν λόγω μονάδες σε άλλες χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, στην Πολωνία η ρύπανση αφαίρεσε 630 ανθρώπινες ζωές.

Όπως σημειώνει το Euractiv, η Γερμανία αγοράζει φθηνό άνθρακα από την Πολωνία, επιδιώκοντας να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια, μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα.

Ωστόσο, ο εγχώριος άνθρακας είναι υπεύθυνος για θανάτους σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση του Dark Cloud.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι η Γερμανία ανήκει στο Top 5 των χωρών, των οποίων η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες άνθρακα προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά εκτός γερμανικών συνόρων. Την 1η θέση της 5άδας καταλαμβάνει η Πολωνία με 4.690 πρόωρους θανάτους, ακολουθεί η Γερμανία με 2.490, η Ρουμανία με 1.660, η Βουλγαρία με 1.390 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.350.

Αναδημοσίευση: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου