.

Συγκροτείται επιτροπή ελέγχου χωροταξικής ορθότητας κατανομής βοσκοτόπων

Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, Υπουργική Απόφαση για την συγκρότηση Επιτροπής σε κάθε περιφερειακή ενότητα, με αρμοδιότητα τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας κατανομής των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών.

Η επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να διορθώνει τυχόν σφάλματα ή αστοχίες στην κατανομή γαιών, τα οποία εντοπίζονται σε συσχέτιση με τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Επίσης θα έχει το δικαίωμα να διενεργεί ανακατατάξεις των κατανεμηθέντων γαιών στις περιπτώσεις που σε τμήματα ή σε ολόκληρη την βοσκήσιμη γαία απαγορευτεί η βόσκηση ή χαρακτηριστεί αναδασωτέα.

Η επιτροπή θα διενεργεί την κατανομή σε νέους κτηνοτρόφους ή κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να μετάσχουν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Επιτροπή θα ασκεί τις αρμοδιότητές της μέχρι την κατάρτιση και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από τις Περιφέρειες, τα οποία σύμφωνα με τον νόμο 4351/2015 πρέπει να έχουν εγκριθεί μέχρι 31-12-2019. Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα η κατανομή θα διενεργείται σύμφωνα με τα κριτήρια που για την επιλεξιμότητα των κτηνοτρόφων και τους κανόνες κατανομής που ορίζονται στην ΚΥΑ 873/2015 και των άρθρων 6 παρ 1 και 10 του ν. 4351/2015 με ειδική μέριμνα σε περιφέρειες που δραστηριοποιούνται ομάδες κτηνοτρόφων εκτροφής αυτοχθόνων φυλών να χορηγούνται γειτονικοί βοσκότοποι ώστε να αποτρέπεται η επιμιξία με άλλες φυλές.

Οι Περιφέρειες έχουν την υποχρέωση να διατηρούν το ποσό που θα εισπράττουν από τη μίσθωση των βοσκήσιμων γαιών σε ειδικό λογαριασμό και να το διαθέτουν αποκλειστικά για την κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Τις ειδικότερες ρυθμίσεις για την λειτουργία της Επιτροπής και την διαδικασία μίσθωσης των βοσκήσιμων γαιών μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος να πληροφορηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι δε συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους.

http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=18356

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου