.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ - Οι τιμές ανά τεχνολογία - Πως θα καλύψουν οι προμηθευτές το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Στη Βουλή κατατέθηκε την Τρίτη το βράδυ το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ με τίτλο "Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις".

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στις αρμόδιες επιτροπές αύριο και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου.

Καταβλήθηκε προσπάθεια από παράγοντες του ΥΠΕΝ να υπάρξει μια κατά το δυνατόν ομαλή μετάβαση από το παλιό καθεστώς των σταθερών τιμών πώλησης (feed-in-tariffs) στο νέο καθεστώς των διαφορικών προσαυξήσεων (feed-in-premium) και των μειοδοτικών διαγωνιστικών διαδικασιών (περισσότερα εδώ). Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος του ν/σ είναι η δημιουργία ενός δίκαιου, ξεκάθαρου, σταθερού και μακροχρόνιου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ με τη στήριξή τους να γίνεται μέσω αγορακεντρικών μηχανισμών ώστε να διασφαλίζεται η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ.

Όπως είχε αναφέρει το energypress, στο άρθρο 23 γίνεται λόγος για τις δύο νέες πηγές εσόδων για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Μέρος των εσόδων προέρχεται από τη συμμετοχή των εκπροσώπων φορτίου στην προημερήσια αγορά, ενώ οι προμηθευτές θα αναλάβουν και κόστος που σχετίζεται με το ΕΤΜΕΑΡ. Οι προμηθευτές θα καταβάλουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού αποζημίωση για τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής στη χονδρική αγορά και της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο Σύστημα. Παράλληλα, όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ επιβαρύνονται με ειδικό τέλος 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ενέργειας στον Διαχειριστή του Συστήματος, υπέρ του ειδικού λογιαριασμού. Εξαίρεση προβλέπεται για τα ΑΠΕ σε κτίρια και ορισμένες άλλες κατηγορίες.

Επίσης, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι απαιτείται η καταβολή τέλους συμμετοχής, υπέρ της ΡΑΕ, που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επενδυτών ΑΠΕ στους διαγωνισμούς. Ποσοστό του τέλους αυτού μπορεί να διατίθεται με απόφαση της ΡΑΕ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Ειδικά για το έτος 2016, ορίζεται η προθεσμία για την προκήρυξη της πιλοτικής ανταγωνιστικής διαδικασίας και προσδιορίζεται στα 600 ευρώ το τέλος συμμετοχής για κάθε συμμετέχοντα.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο μπορείτε να το δείτε εδώ. Στο πρώτο αρχείο βρίσκεται η αιτιολογική έκθεση.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις τιμές αναφοράς ανά τεχνολογία:

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου