.

Η ΔΕΗ ανάβει φωτιές στις ιδιωτικοποιήσεις

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει για τη ΔΕΗ ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα απειλεί με χειρόφρενο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έπειτα από μια σειρά πετυχημένων κινήσεων.


Επισήμως η κυβέρνηση κινείται με στόχο την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την προσέλκυση επενδυτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και θα «παροτρύνουν» κι άλλους ξένους παίκτες να εμπιστευτούν τη χώρα μας.


Παρά ταύτα, οι σοβαρές πολιτικές διαφωνίες για κομβικά ζητήματα, αυτή τη φορά για το θέμα της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, καθιστούν αντικειμενικά αδύνατη την επίτευξη του στόχου για έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ το 2016.

Με αυτά τα δεδομένα, το φθινόπωρο αναμένεται «καυτό» σε πολιτικό επίπεδο καθώς το ανακάτεμα της τράπουλας με φόντο το Υπερταμείο προκαλεί ήδη έντονη κινητικότητα.

Η «εξίσωση» του φθινοπώρου δεν είναι καθόλου εύκολη. Παρά την πρόοδο που καταγράφηκε με τους φακέλους του Ελληνικού, του ΟΛΠ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τους τελευταίους μήνες, η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκεται κοντά σε οριστικό ναυάγιο ενώ τα άλλα δύο σημαντικά κεφάλαια στον τομέα της ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ, σηκώνουν μελτέμια σε πολιτικό πεδίο.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η μνημονιακή απαίτηση για τον ορισμό του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου μέσα στον Σεπτέμβριο επιταχύνει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Η προοπτική να τεθεί επικεφαλής του Υπερταμείου γάλλος ειδικός φαντάζει καθησυχαστική ενώ και η Κομισιόν διαβεβαιώνει μέσω κύκλων ότι η υπομονάδα που θα είναι αρμόδια για τις ΔΕΚΟ θα έχει στόχο την επαγγελματική διοίκηση των Οργανισμών (αντί του διορισμού κολλητών και κομματικών στελεχών) ώστε να μη δημιουργούνται νέα ελλείμματα που θα τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το ΤΑΙΠΕΔ, ως υπομονάδα του Υπερταμείου, συμφωνήθηκε τον Μάιο να εκτελέσει κανονικά το δικό του πρόγραμμα που προβλέπει ότι θα εισπράξει 5,8 δισ. ευρώ ως και το 2018: 2,5 δισ. για το 2016, 2,2 δισ. το 2017 και 1,1 δισ. το 2018.

Από τη μια πλευρά ο πρόεδρός του κ. Πιτσιόρλας απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από την άλλη όμως σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, όπως ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τον σχεδιασμό που ακολουθείται.

Ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει κάθετα αντίθετος με την πώληση του 17% της ΔΕΗ. «Το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί» υποστηρίζει ο υπουργός, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης τον Μάιο.
Πριν από τη ΔΕΗ υπάρχουν άλλα δύο ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Πρώτον, η υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου, η οποία κρατάει κοντά τρία χρόνια και φαίνεται ότι οδεύει σε ναυάγιο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο είναι η νομοθετική παρέμβαση-τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας για τον περιορισμό των εσόδων του διαχειριστή, κάτι που δυσκολεύει κατά πολύ την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 66% των μετοχών της εταιρείας στην αζέρικη SOCAR. Επί του παρόντος το κλίμα στις σχέσεις του υπουργείου με την Αζέρους είναι παγωμένο, όπως και η ιδιωτικοποίηση στο σύνολό της.

Το δεύτερο κεφάλαιο είναι ο διαγωνισμός για την επιλογή του στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για τον διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί θυγατρική της ΔΕΗ. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. H ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και η κινεζική China State Grid πέρασαν ήδη στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 24% του ΑΔΜΗΕ και καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Εκτός τέθηκε η China Southern Power Grid.

Η διαδικασία όμως καθυστερεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2017. Το ντιλ που έγινε με την τρόικα τα Χριστούγεννα του 2015 προβλέπει ότι στην τελική φάση της διαδικασίας το 51% του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από το Δημόσιο, το 24% από τον στρατηγικό επενδυτή που θα επιλεγεί από τον εν εξελίξει διαγωνισμό και το υπόλοιπο 25% από άλλους επενδυτές.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η όποια διαδικασία για τη ΔΕΗ. Η αντίφαση στην όλη υπόθεση που απειλεί να μετατραπεί σε γόρδιο δεσμό είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός αντιτίθεται στην πώληση του 17% των μετοχών της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά την ίδια στιγμή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει κανονικά τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση ενώ προβλέπει ότι αρμόδιο για τον καθορισμό της στρατηγικής ιδιωτικοποίησης είναι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ! Δηλαδή ο βασικός «αντίπαλος» του κ. Σκουρλέτη για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

To Βήμα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου