.

Φρένο στη διαρροή πελατών της ΔΕΗ - Κρίσιμος πλέον ο χαρακτήρας του ΝΟΜΕ

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται γύρω από τις επικείμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς η δυναμική των ιδιωτών παικτών στην αγορά λιανικής ανακόπηκε τον Ιούλιο, με τη ΔΕΗ να επιτυγχάνει στο στόχο της να βάλει φρένο στη διαρροή πελατών της προς τον ανταγωνισμό.


Πρόκειται για μια εν πολλοίς αναμενόμενη εξέλιξη: αφενός η ΔΕΗ προχώρησε στην έκπτωση του 15% και ταυτόχρονα ξεκίνησε θερινή διαφημιστική καμπάνια. Αφετέρου, η πλειονότητα των ιδιωτών προμηθευτών αποφάσισε να βάλει φρένο στις αντίστοιχες διαφημιστικές καμπάνιες, περιμένοντας τις δημοπρασίες του Σεπτεμβρίου. Άλλωστε ανάλογα με τις ποσότητες που θα εξασφαλιστούν από τους παίκτες, θα καθοριστούν και οι νέες στρατηγικές αλλά και οι εμπορικές πολιτικές.

Αποτέλεσμα της εικόνας της αγοράς τον Ιούλιο, με τη ΔΕΗ να διατηρεί μερίδιο άνω του 90% και τους ιδιώτες να παραμένουν κάτω από το 10% είναι να πρέπει να διανυθεί μεγαλύτερη απόσταση μέχρι το 2017 και το πρώτο ορόσημο που έχει τεθεί από το μνημόνιο δηλαδή την απόκτηση από τρίτες εταιρείες μεριδίου αγοράς ίσου με το 20%.

Πλέον καθίσταται σαφές ότι το βασικό και μοναδικό εργαλείο με το οποίο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος είναι οι δημοπρασίες και σε αυτήν την κατεύθυνση καθοριστικές θα είναι οι πρώτες πιλοτικές δημοπρασίες του Σεπτεμβρίου αλλά και συνολικά οι ποσότητες που θα διατεθούν εντός του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress θα πρέπει να θεωρείται θέμα ημερών η ανακοίνωση και της τιμής εκκίνησης – χωρίς εκπλήξεις αφού σύμφωνα και με τις τελευταίες ενδείξεις η τιμή θα είναι κάτω από την τρέχουσα ΟΤΣ στα 38 ευρώ η μεγαβατώρα – προκειμένου να προχωρήσει μέσα στο Σεπτέμβριο και η πρώτη δημοπρασία.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική και στη χονδρεμπορική αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020. Η πρώτη δημοπρασία προβλέπεται για το Σεπτέμβριο για ποσότητες ίσες με το 8% της κατανάλωσης του 2015 και οι παραδόσεις ενέργειας θα ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο. Θυμίζουμε ότι το 2015 η ζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ήταν στις 51430 GWh, που σημαίνει ότι μέσα στο 2016 θα πρέπει να δημοπρατηθούν 4,114 GWh. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από την πρώτη φάση των δημοπρασιών θα δεσμευτεί παραγωγικό δυναμικό λιγνιτών και υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ίσο με περίπου 1400MW.

Τώρα ως προς τα στοιχεία για τα μερίδια της λιανικής τον Ιούλιο σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το ΛΑΓΗΕ η ΔΕΗ διατηρεί ηγετικό μερίδιο αγοράς 90,26%, με τους ιδιώτες να βρίσκονται στο 9,74% έχοντας κερδίσει τον Ιούλιο μόλις 0,18%, όταν τους προηγούμενους μήνες οι ιδιώτες προσέθεταν μερίδιο άνω του 1%. Στην πρώτη θέση μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών παρέμεινε ο Ήρωνας με 2,7% ενώ ακολουθούν Protergia (2,34%) Elpedison (2,22%) NRG Trading (0,73%) Volterra (0,55%) Watt + Volt (0,54%) και Green 0,41%)

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου