.

Μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι μεταξύ 12 -16 Σεπτεμβρίου θα
υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα
Σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη και τον κ. Fang Yanshui, Assistant President
της μεγάλης κινεζικής εταιρείας CMEC.

Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή της 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) στο πλαίσια της υλοποίησης του έργου της σύστασης και λειτουργίας ανεξάρτητης εταιρείας στην οποία θα μετέχουν, η ΔΕΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός (project Μελίτη).
Η υπογραφή του MοU γίνεται μετά από πολύμηνη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών, η οποία κορυφώθηκε με υπογραφή Non-Disclosure Agreement (NDA) με τον Πρόεδρο της CMEC κ. Zhang Chun, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στο Πεκίνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Είναι γνωστό ότι για το «project Μελίτη» η διοίκηση της ΔΕΗ εργάζεται συστηματικά εδώ και ένα περίπου χρόνο δεδομένου ότι συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για τη Μονάδα και μαζί με τις σημαντικές επενδύσεις των ορυχείων θα ξεπεράσει το ένα (1) δισ. Ευρώ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής της Φλώρινας και της Δυτικής
Μακεδονίας, και βέβαια στην αύξηση της απασχόλησης.
Επιπλέον θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής με υπερσύγχρονη μονάδα βαθμού απόδοσης πάνω από 41,5% και ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη απόσυρση παλαιότερων μονάδων, θα βελτιωθεί τόσο η ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αυτά θα είναι ευεργετικά όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της.
(Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τη διαδικασία υπογραφής του Μνημονίου από τον κ. Μ. Παναγιωτάκη και τον κ. Zhang Chun, Executive Director της CMEC, καθώς και παρουσίαση της κινεζικής εταιρείας)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου