.

Ολα τα προαπαιτούμενα έως τις 29 Σεπτεμβρίου

Την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων έως τις 29 Σεπτεμβρίου προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, καθώς ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης, και κατά συνέπεια στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, με ευθύνη ή με πρόσχημα τις ολιγωρίες της ελληνικής πλευράς, απειλεί να ανατρέψει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης και να περιορίσει δραστικά τις πολιτικές επιλογές της.

Η εντολή του κ. Τσίπρα στους υπουργούς και η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη έναντι των Ευρωπαίων είναι ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει, ώστε στις 29 Σεπτεμβρίου, που συνεδριάζει το Euroworking Group, η τρόικα να έχει έτοιμη την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report). Θα διαβεβαιώνει δηλαδή τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι και τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν 10 ημέρες προθεσμία να εφαρμόσουν τα μέτρα, καθώς από τις 19 Σεπτεμβρίου οι οικονομικοί υπουργοί θα μεταβούν στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ, ενώ και οι θεσμοί θέλουν δύο ημέρες για να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης.Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο χρόνος επαρκεί, καθώς το σκορ 13-2 (μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί) δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα. Εκτός από τα δύο που και οι θεσμοί θεωρούν υλοποιημένα (η αξιολόγηση των Δ.Σ. των τραπεζών από το ΤΧΣ και το εποπτικό συμβούλιο της ανεξάρτητης αρχής εσόδων), πολλά από τα προαπαιτούμενα έχουν μεγάλο βαθμό ωρίμανσης. «Στο θέμα του εποπτικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (σ.σ.: το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), η μόνη εκκρεμότητα είναι η καταλληλότητα του πέμπτου μέλους. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει συμφωνία».
Το εμπόδιο
Κατά την εκτίμηση του ίδιου στελέχους, η μόνη σοβαρή εκκρεμότητα είναι τα ενεργειακά προαπαιτούμενα. Εκεί υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και της τρόικας σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι και αυτό θα κλείσει έγκαιρα, αφού «είναι εντολή Τσίπρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη και, κατόπιν αυτής, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.
Εάν στις 29 Σεπτεμβρίου η τρόικα διαβεβαιώσει το EWG ότι τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί, το Δ.Σ. του ESM θα μπορέσει να εγκρίνει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, δυο-τρεις ημέρες αργότερα. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα της δόσης, αλλά αυτή τη φορά το κίνητρο δεν είναι ταμειακό. Και χωρίς τη δόση, το Δημόσιο θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές υποχρεώσεις του έως το τέλος του έτους, δημιουργώντας βεβαίως νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες. Ωστόσο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός βασίζεται στο αντίθετο ακριβώς: όσο το δυνατόν περισσότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία με μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και όσο το δυνατόν λιγότερη αβεβαιότητα.
Η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει το φετινό δημοσιονομικό μαξιλάρι που προκύπτει από την καλύτερη απόδοση των φορολογικών μέτρων και την πιο ρηχή ύφεση, ώστε να μη χρειαστούν η ενεργοποίηση του «κόφτη» το 2017 και πολλά επιπλέον μέτρα το 2018. Επίσης, θέλει να αρχίσει και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και να αποφασιστούν τα πρώτα μέτρα για το χρέος. Αυτό θα επιτρέψει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα και θα της δώσει πολιτικούς πόντους.
Στροφή και με το ΔΝΤ
Προκειμένου να επιτύχει αυτό τον στόχο, η κυβέρνηση βλέπει με άλλο μάτι ακόμη και το «μισητό» ΔΝΤ. «Θέλουμε να τελειώσει η ιστορία ΔΝΤ - Ε.Ε. έως το τέλος του χρόνου, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι, μέσα στην αβεβαιότητα. Δεν έχουμε πρόβλημα να μείνει το ΔΝΤ. Ούτως ή άλλως έχει ρίξει κι αυτό νερό στο κρασί του. Θέλουμε όμως να τελειώσει η αβεβαιότητα. Αρα θα πρέπει να επιδιώξουμε λύση έως το τέλος του χρόνου για το χρέος», φέρεται να είπε πρόσφατα σε συνομιλητές του ο κ. Τσίπρας. Αρα, ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έναρξη και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Στην κυβέρνηση δεν παραβλέπουν την πιθανότητα κάποιοι στην Ευρωζώνη να προσπαθήσουν εσκεμμένα να καθυστερήσουν την αξιολόγηση, ώστε να μην αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και κυρίως να μη ληφθούν αποφάσεις πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2017. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θέλουν να τους προσφέρει άλλοθι η Αθήνα. Εάν είναι εμφανές ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση οφείλεται σε πολιτικές σκοπιμότητες των πιστωτών, τότε ο κ. Τσίπρας διατηρεί ανοιχτή και μια άλλη εναλλακτική, να πάει σε εκλογές, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε εκείνους.
Οι διαβουλεύσεις και η δεύτερη αξιολόγηση
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η κυβέρνηση θέλει οι διαβουλεύσεις για κάποια θέματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τα ειδικά μισθολόγια και το Μεσοπρόθεσμο, να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, και τον Οκτώβριο, όταν αρχίσει επίσημα η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τα πιο δύσκολα, όπως το εργασιακό. Οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα τη Δευτέρα για μία εβδομάδα. Τα στελέχη του ΔΝΤ θα μείνουν μερικές ημέρες ακόμη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον ετήσιο έλεγχο στο πλαίσιο του λεγόμενου άρθρου 4 (γίνεται για όλα τα μέλη του). Θα επιστρέψουν για την αξιολόγηση στις 17 Οκτωβρίου και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ισχυρίζονται πως θέλουν η παραμονή τους να είναι σύντομη. Μένει να φανεί ποιοι πραγματικά το πιστεύουν.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου