.

ΟΟΣΑ: Οι τιμές του άνθρακα είναι 80% χαμηλότερες από ότι χρειαζόμαστε

Οι τιμές του άνθρακα είναι περίπου 80% χαμηλότερες από τα επίπεδα που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.Τα κόστη που σχετίζονται με τις εκπομπές, είτε μέσω φορολογίας των καυσίμων είτε μέσω συστημάτων εμπορίας, πιθανότατα χρειάζεται να αυξηθούν τουλάχιστον στα 30 ευρώ ανά μετρικό τόνο, ανέφερε σε έκθεσή του ο οργανισμός, βάσει ανάλυσης έξι βιομηχανιών σε 41 χώρες. Αν τα κράτη τονώσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, το χάσμα τιμών θα πρέπει να περιοριστεί σε περίπου 53%.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, στόχος της έκθεσης είναι να δείξει στα κράτη ότι για πρώτη φορά μπορούν να αρχίσουν να αναλαμβάνουν δράση για το κλίμα ή να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξα μέτρα χωρίς να πλήξουν τις οικονομίες τους περισσότερο από τις άλλες χώρες.

Το 90% των συνολικών εκπομπών στον κόσμο φορολογείται ή τιμολογείται κάτω του «συντηρητικού»σημείου αναφοράς των 30 ευρώ, ενώ το 60% δεν τιμολογείται καθόλου, τόνισε ο ΟΟΣΑ. Οι δεσμεύσεις για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες, καθώς οι χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τουλάχιστον στο 40% μέχρι το 2050 από τα τρέχοντα επίπεδα, πρόσθεσε.

Η έκθεση καλύπτει χώρες που είναι υπεύθυνες για το 80% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας και των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από την Κίνα και τη Βραζιλία, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Διεθνώς, οι αγορές άνθρακα δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν ξεκάθαρες ενδείξεις για μετατόπιση των επενδύσεων προς πράσινες τεχνολογίες, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου