.

Στο νομοσχέδιο «σκούπα» της ερχόμενης εβδομάδας θα έρθουν και τα ενεργειακά προαπαιτούμενα

Ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, λίγο πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα οι επικεφαλής τους, κατά την οποία έγινε επισκόπηση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ο Υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δεν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμών, ωστόσο οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά προαπαιτούμενα συζητήθηκαν παρόντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και μελών της διαπραγματευτικής ομάδας του ΥΠΕΝ.

Το βέβαιον είναι ότι για κάποια από τα θέματα, όπως για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και το gas release δεν υπάρχει τελική συμφωνία και μένει να λυθούν οι διαφορές τις επόμενες ημέρες, (όχι τόσο σε τεχνικό επίπεδο με τα στελέχη των δανειστών που είναι μόνιμα εδώ, αλλά κυρίως μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής e mail), έτσι ώστε και τα ενεργειακά προαπαιτούμενα, όπως και άλλων τομέων, να «μπούν» στο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος σήμερα από όσο ήμουν τη Δευτέρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος από την συνάντηση με τους Θεσμούς. Είπε πως υπάρχουν λίγα θέματα που συνεχίζουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθούν ζητήματα σχετικά με την ενέργεια και άλλα θέματα συναφή με τα προαπαιτούμενα το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με την αποκάλυψη εισοδημάτων σημείωσε πως κυβέρνηση και Θεσμοί είναι κοντά σε λύση προκειμένου να νομοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Από την άλλη, οι διαφορές σχετικά με το ακατάσχετο λογαριασμό των επαγγελματιών παραμένουν.

«Για τις ηλεκτρονικές πληρωμές έγινε μεγάλη πρόοδος στα κίνητρα που θα πρέπει να δώσουμε ώστε να συμμετάσχει ο κόσμος και να πετύχει το μέτρο», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει ο ακατάσχετος λογαριασμός και να βρεθούν άλλα κίνητρα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος και για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και σημείωσε ότι ευελπιστεί ότι θα υπάρχει συμφωνία σε αυτό το θέμα έως την Δευτέρα.

Πηγή του υπουργείου Οικονομίας εξερχόμενη της συνάντησης είπε πως επήλθε συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ανέφερε πως οι συζητήσεις για αυτό το σκέλος της επισκόπησης έχουν ολοκληρωθεί.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τονίζει τα εξής:

"Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ε. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

"Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχώρησαν, εκτός από την αποστολή του ΔΝΤ που θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4, που δεν αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

"Τις επόμενες ημέρες και πριν την συνεδρίαση του EWG θα έχουν «τακτοποιηθεί» τα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης.

"Υπήρξε πολλή μεγάλη πρόοδος σε όλα τα θέματα. Ορισμένα τεχνικά ζητήματα που απομένουν (αφορούν στο Ταμείο, την εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές), θα επιλυθούν τις επόμενες ημέρες.

"Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότηταςτου ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού".

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου