.

Τον Οκτώβριο οι πρώτες δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ, με τα πρώτα προϊόντα, 150 Μεγαβατώρες ανά ώρα, να βγαίνουν προς πώληση. Αυτό έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η ΡΑΕ με θέμα το “Σύστημα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας”.


Καυστικός ήταν από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνο τον μηχανισμό των ΝΟΜΕ καθώς όπως υποστήριξε μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη ΔΕΗ αλλά και να οδηγήσει σε κατάρρευση την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Κάλεσε τους εναλλακτικούς προμηθευτές να συμπράξουν με τη δημόσια επιχείρηση στις θυγατρικές με πελάτες που θα δημιουργήσει. Η ΔΕΗ ως γνωστόν επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να οδηγήσει σε κατάργηση τον μηχανισμό των δημοπρασιών.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής στην ίδια ημερίδα απαντώντας στον κ. Παναγιωτάκη τόνισε ότι ο νόμος για το ΝΟΜΕ θα εφαρμοστεί. Όπως επισήμανε στόχος των δημοπρασιών ρεύματος είναι να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά κάτω από το 50% στο τέλος του 2019.

Στην ίδια εκδήλωση εκπρόσωποι των εναλλακτικών παραγωγών – προμηθευτών και των ενεργοβόρων βιομηχανιών, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με κενά που υπάρχουν ως προς τον τρόπο διενέργειας των δημοπρασιών, ενώ το κλειδί για την επιτυχία του μηχανισμού δημοπρασιών είναι η τιμή εκκίνησης, η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

Για το 2016 θα δημοπρατηθούν ποσότητες ισχύος 350 Μεγαβατώρων ανά ώρα και το 2017 676 Μεγαβατώρες ανά ώρα. Τα προθεσμιακά προϊόντα και οι δημοπρασίες θα γίνονται, σύμφωνα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ ανά τρίμηνο.

Πηγη: businessenergy.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου