.

Τέλος του χρόνου τα κοινοπρακτικά σχήματα της ΔΕΗ στη λιανική – Ανοιχτή και σε άλλους μετόχους η σύμπραξη της Μελίτης

Τις πρακτικές δυσκολίες για τη δημιουργία θυγατρικής (ή θυγατρικών όπως επιθυμεί η διοίκηση της ΔΕΗ) με πελατολόγιο από όλες τις κατηγορίες, που θα συμπράξουν με ιδιώτες προκειμένου να ανοίξει «υπό έλεγχο» η αγορά της λιανικής του ρεύματος, φαίνεται ότι διαπιστώνει τώρα η ΔΕΗ.
Ως αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν πλέον λόγο για δημιουργία θυγατρικών «στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το τέλος του χρόνου», και προφανώς αφού πρώτα θα έχουν ξεκινήσει οι δημοπρασίες τύπου NOME, τις οποίες επιθυμούσε να καταστήσει άνευ αντικειμένου η ΔΕΗ δημοσιοποιώντας την πρόθεση της για συμπράξεις στη λιανική του ρεύματος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η στρατηγική της ΔΕΗ είναι, τώρα, να προλάβει να έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα - συμβατά με τις επιδιώξεις της - στα μερίδια της λιανικής μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όταν και θα καθοριστούν οι δημοπρασίες τύπου NOME για το 2018. Με δεδομένο ότι οι ποσότητες ενέργειας που θα βγαίνουν σε δημοπρασία θα καθορίζονται από τους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις, εκτιμάται ότι μια μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ με «εργαλείο» τα κοινοπρακτικά σχήματα, θα μειώσει και τις ποσότητες ρεύματος που θα πρέπει να βγούν στις δημοπρασίες.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, με βάση τις πληροφορίες του energypress, προς ώρας τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση από καμία εκ των μεγάλων καθετοποιημένων εταιρειών στην προτεινόμενη από τη ΔΕΗ πολιτική της δημιουργίας θυγατρικών και της εν συνεχεία πώλησής τους εν συνόλω ή εν μέρει.

Στο άλλο μέτωπο, τώρα, των συμπράξεων στον τομέα της παραγωγής, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της χθεσινής ημερίδας της ΡΑΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες στη δρομολογούμενη συνεργασία με τους Κινέζους για την κατασκευή καινούργιας μονάδας στη Μελίτη (Μελίτη ΙΙ). «Όποιος θέλει μπορεί να μπεί, αρκεί να βάλει χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Παναγιωτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ εάν η εταιρεία υποχρεωθεί στις επικείμενες δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας να διαθέτει μεγάλο μέρος της παραγωγής της κάτω του κόστους. Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη ΔΕΗ σε κατάρρευση "και αυτό δε θα το επιτρέψουμε”. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε τις ενστάσεις της εταιρείας κατά των δημοπρασιών που σχεδιάζονται προκειμένου να ανοίξει η αγορά της λιανικής του ρεύματος και να παραχωρηθούν μερίδια αγοράς σε ανταγωνιστές. Έκανε λόγο για στρεβλώσεις της αγοράς τόσο στην παραγωγή όσο και στη λιανική και χαρακτήρισε τα ΝΟΜΕ ως όχι αναγκαίο μηχανισμό που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους και ανεπανόρθωτη ζημιά και αποσταθεροποίηση.

"Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και μας άκουσαν με ενδιαφέρον” τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι τα ΝΟΜΕ είναι "ψευδεπίγραφα” αφού δεν έχουν σχέση με τις γαλλικές δημοπρασίες που κάλυπταν το πλήρες κόστος παραγωγής της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού και απευθύνονταν στη βιομηχανία.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε επίσης ότι η φθηνή παραγωγή της ΔΕΗ σήμερα δεν είναι τα λιγνιτικά αλλά μόνο τα υδροηλεκτρικά και πρόσθεσε ότι οι δημοπρασίες δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου