.

Για τις 25 Ιανουαρίου προγραμματίζεται η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) του 2017

Η ελληνική πλευρά προχωρεί χωρίς τη συμφωνία των δανειστών. Το Νοέμβριο θα αξιλογηθεί η επίτευξη των στόχων του έτους .
Στις 25 Ιανουαρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.

Αυτό αποφάσισε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία με τους δανειστές για τις ποσότητες ηλεκτρισμού που θα δημοπρατηθούν εντός του 2017, αλλά και τα επόμενα χρόνια έως το 2019.
Για την απόφαση έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς ο Γιώργος Σταθάκης έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και το ζήτημα των δημοπρασιών είναι μια από τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει τη δημοπράτηση 160 MWh για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ στον προγραμματισμό για το σύνολο του έτους προβλέπεται ότι θα γίνουν ακόμη τρείς δημοπρασίες.
Συνολικά αναμένεται να διατεθούν 680 MWh οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κατά 12%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό, που αναφέρεται σαφώς στο νόμο του περασμένου καλοκαιριού για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, είναι και ένα από τα κεντρικά ζητήματα διαφωνίας της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν στο αθροιστικό υπολογισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, ζητώντας για το 2017 να δημοπρατηθούν ποσότητες που οδηγούν σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 20% (8% για το 2016 συν 12% για το 2017).
Η ελληνική πλευρά πάντως αποφάσισε ότι θα προχωρήσει στην πρώτη δημοπρασία στις 25 Ιανουαρίου με στόχο η επόμενη να γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους και η όλη κατάσταση να αξιολογηθεί περί τον Νοέμβριο οπότε και να αποφασιστεί η ποσότητα που θα διατεθεί προς δημοπράτηση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ώστε να καλύπτονται οι στόχοι της συμφωνίας.
Έτσι ένα από τα μείζονα ερωτήματα των επόμενων ημερών θα είναι η τιμή εκκίνησης της πρώτης δημοπρασίας του 2017.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η τιμή θα είναι χαμηλότερη από αυτή της δημοπρασίας του περασμένου Οκτωβρίου (37,37 ευρώ) καθώς έχει μειωθεί σημαντικά η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων.
Εξάλλου ένα ακόμη ερώτημα, πολιτικό αυτή τη φορά, είναι το πως θα αντιδράσουν οι δανειστές στην απόφαση αυτή της ελληνικής πλευράς αφού επί της ουσίας δεν έχουν δώσει πράσινο φως για τις ποσότητες ηλεκτρισμού που θα δημοπρατηθούν.
Πάντως με δεδομένο ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στη διάρκεια του έτους, δεν φαίνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει μια ακόμη αιτία εμπλοκής της αξιολόγησης, η οποία ούτως ή άλλως, είναι παγωμένη.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου