.

Παράταση ενός έτους για τακτοποιημένα αυθαίρετα προς έκδοση οικοδομικής αδείας βάσει Ν.4178

Παράταση στην προθεσμία για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, τα οποία όμως δεν έχουν πολεοδομικές παραβάσεις αλλά είχαν χαρακτηριστεί έτσι επειδή στερούνταν νόμιμης οικοδομικής άδειας ανοίγει τροπολογία που ψηφίστηκε με το σχέδιο νόμου για τον χωρικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά η τροπολογία δίνει παράταση ενός έτους σε υφιστάμενη ρύθμιση, η οποία παρείχε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία και είχαν ενταχθεί στον νόμο 4178/2013 να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να εκδώσουν άδεια.
Ο συγκεκριμένος νόμος όριζε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν κριθεί αυθαίρετα χωρίς όμως να διαπιστώνεται παραβίαση πολεοδομικών όρων ή μη αρτιότητα στο οικόπεδο να μπορούν να τις τακτοποιήσουν χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο, αλλά καταβάλλοντας ένα παράβολο ύψους 500 ευρώ με την υποχρέωση εντός τριετίας να έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια. Η προθεσμία αυτή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και επειδή το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή, δίνεται παράταση έως το τέλος του 2017 ώστε να υπάρξει ο χρόνος οι ενδιαφερόμενοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Η αλλαγή
Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της τακτοποίησης αυθαιρέτων, υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί παράταση στον ισχύοντα νόμο έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2017 από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο, ωστόσο, ανέτρεψε τον προγραμματισμό και πλέον είναι άγνωστο το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση και εάν θα έχει αλλαγές από το κείμενο, το οποίο είχε δοθεί σε διαβούλευση. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 2.000 παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.
Στο μεταξύ στον νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται άρθρο, με το οποίο δίνεται παράταση έως τις 31/12/2017 στις άδειες επισκευής κτισμάτων σε σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές που εκδόθηκαν, με ειδικές ρυθμίσεις και δεν είχαν λήξει έως την 1/3/ 2011.
Επίσης άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο και αφορά τις περιπτώσεις ιδιωτικών δασών προσθέτει στον νόμο του 1979 για την προστασία των δασών εδάφιο βάσει του οποίου αναστέλλεται η λήψη και εφαρμογή διοικητικών πράξεων για την προστασία των ιδιωτικών δασών που εκχερσώθηκαν για δενδροκομικές ή αγροτικές δραστηριότητες από τους ιδιοκτήτες τους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στο συγκεκριμένο άρθρο μέχρι την οριστική γνωμοδότηση των υπηρεσιών. Επίσης ορίζεται ότι αναστέλλεται η κήρυξη των αιτούμενων εκτάσεων ως αναδασωτέων για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ η συγκεκριμένη πρόβλεψη εφαρμόζεται και για όσες αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου που ψηφίστηκε τώρα.

Παράλληλα με άλλη τροπολογία ορίζεται ότι στους οικισμούς προ του 1923 και εντός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων, με έγκριση του υπουργού Περιβάλλοντος επιτρέπεται για την ανέγερση νέων ιερών ναών του Ν. 590/1977 η καθ' ύψος υπέρβαση αυτών με ανώτατο όριο τα 15 μέτρα κατά παρέκκλιση των οριζομένων όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής.

http://www.michanikos-online.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου