.

Πρόγραμμα μαμούθ πάνω από 90 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου αερίου Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης

Την επένδυση περίπου 90,7 εκατ. ευρώ μέσα στην πενταετία 2017-2021, προκειμένου να πάει το αέριο σε όλες σχεδόν τις πόλεις και κομωπόλεις της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης προβλέπει  το 5ετές πλάνο της νεοσύστατης Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) που προέκυψε από τον απόλυτο  διαχωρισμό των δραστηριοτήτων Διανομής και Προμήθειας στις υφιστάμενες ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο energypress, ο Αν. Γενικός Διευθυντής κ. Λεωνίδας Μπακούρας, προβλέπεται η κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου σε υφιστάμενες και νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, συνολικού μήκους πάνω από 438 km και ύψους επενδύσεων άνω των 90,7 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης προβλέπεται η κατασκευή νέων δικτύων μήκους 254 km με ύψος επενδύσεων 58,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες περιοχές ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής είναι: Λαγκαδάς του Δήμου Λαγκαδά, Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα, Τρίλοφος-Πλαγιάρι και Βασιλικά του Δήμου Θέρμης, Φίλυρο και Χορτιάτης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Μηχανιώνα-Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού και Κουφάλια-Νέα Μεσήμβρια του Δήμου Χαλκηδόνος.
Στη Θεσσαλία αντίστοιχα προβλέπεται η κατασκευή νέων δικτύων μήκους 184 km με ύψος επενδύσεων 32,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες περιοχές ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής είναι: Ελασσόνα του Δήμου Ελασσόνας, Τύρναβος και Αμπελώνας του Δήμου Τυρνάβου, Καλαμπάκα του Δήμου Καλαμπάκας, Αγιά του Δήμου Αγιάς, Παλαμάς του Δήμου Παλαμά, Σοφάδες του Δήμου Σοφάδων, Μουζάκι του Δήμου Μουζακίου, Βελεστίνο στο Δήμο Ρ. Φερραίου, Δήμος Τεμπών, Νέα Αγχίαλος του Δήμου Βόλου, Φαλάνη του Δήμου Λαρισαίων.
Για την τροφοδότηση ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών, προβλέπεται η χρησιμοποίηση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), καθώς ήδη στο Δίκτυο Διανομής της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας έχουν συνδεθεί και τροφοδοτηθεί οι σταθμοί συμπίεσης της ΔΕΠΑ και ιδιωτών προμηθευτών, από τους οποίους μπορούν να τροφοδοτηθούν απομακρυσμένες περιοχές και μεμονωμένοι καταναλωτές εκτός δικτύου.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, θα υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την έκδοση της Άδειας Δικτύου Διανομής & Άδειας Διαχείρισης Δικτύου Διανομής.
Όπως εξηγεί στο energypress ο κ. Μπακούρας, οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένες με βάση το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, προχωρούν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους στο νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των Εταιρειών.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ίδρυση της ενιαίας Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης & Θεσσαλίας και μίας νέας Εταιρίας Παροχής Αερίουπανελλαδικής εμβέλειας για τη δραστηριότητα της Προμήθειας. Οι δύο εταιρείες, εκτός από διαφορετικά νομικά πρόσωπα θα είναι και λειτουργικά διαχωρισμένες, σε όλα τα επίπεδα (κτίρια, εταιρική ταυτότητα, ανθρώπινο δυναμικό κ.λπ.).
Σε αυτό το πλαίσιο, η υπό ίδρυση ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας), συνέταξε το πενταετές Επενδυτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2017-2021, σε συνέχεια των αποφάσεων της ΡΑΕ αναφορικά με την έγκριση του Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικής Δραστηριότητας Διανομής και με την έγκριση Τιμολογίου για την Χρέωση της Βασικής Δραστηριότητας Διανομής Φυσικού Αερίου του Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης & Θεσσαλίας, σε δύο διακριτές Περιουσιακές Βάσεις.
energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου