.

Ξεκινάει νέα διαδικασία για Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό – Κερδίζει έδαφος ο λιγνίτης μετά και την τελευταία κρίση

Πολιτική πρωτοβουλία αναμένεται να εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκπόνηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στον τομέα της ενέργειας, με ορίζοντα το 2030. Αφετηρία της πρωτοβουλίας είναι η υποχρέωση της χώρας να παρουσιάσει μέσα στο 2017 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως προβλέπει, για όλες τις χώρες της Ε.Ε. το «χειμερινό πακέτο» που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν.


Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πρόκειται σύντομα να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από το ΥΠΕΝ που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να παρουσιάσει πρόταση, βασισμένη στα νέα δεδομένα και ανάγκες, που θα απαντάει στα βασικά ερωτήματα σχετικά με το βέλτιστο μείγμα του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της χώρας, τις απαραίτητες επενδύσεις και τις αναγκαίες υποδομές, στο πλαίσιο πάντα των κατευθύνσεων και των δεσμεύσεων της Ε.Ε.

Κεντρικοί στόχοι, μαζί με την διασφάλιση της σταδιακής επέκτασης του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών, είναι η επίτευξη ενός ισορροπημένου μείγματος τεχνολογιών παραγωγής, οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση, η αύξηση της διαφοροποίησης των συμβατικών πηγών ενέργειας με την κατασκευή αγωγών, εγκαταστάσεων διύλισης ή αποθήκευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου, τα διασυνδεδεμένα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα ικανά να απορροφούν τις διακυμάνσεις στην παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες και αποκεντρωμένες πηγές.

Ταυτόχρονα θα τεθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία σύγχρονης αγοράς (δευτερογενής, εξισορρόπησης κ.λπ.) τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο αέριο.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η πρόσφατη – και ακόμα παρούσα - κρίση ενεργειακού εφοδιασμού που ξεκίνησε από την απόσυρση των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας, έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της, αλλά και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «διδάγματα» που θα ληφθούν υπόψη στον Ενεργειακό Σχεδιασμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποδείχτηκε ότι ο λιγνίτης, ως το μόνο εγχώριο καύσιμο βάσης, θα πρέπει να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας για πολλά χρόνια ακόμα. «Η μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή θα πρέπει να γίνει με όρους εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας» λέγεται χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται μάλιστα ότι αν δεν υπήρχαν οι λιγνιτικές μονάδες (και τα υδροηλεκτρικά) που δούλεψαν στο φουλ τις τελευταίες ημέρες δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κρίση.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου